Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tip na výlet. Naučná stezka Chaloupky, lesní procházka pro vyznavače ekologie zabaví i malé děti

Dnešní tip na nejen víkendový výlet je určený hlavně pro ty, kteří se zajímají o ekologii, ochranu přírody, botaniku a ornitologii. Tyto všechny body splňuje Lesní naučná stezka Chaloupky, kterou mohou bez problémů projít i malé děti.

Na nenáročné trase, která měří sedm kilometrů a bez problémů ji zvládnou ujít i malé děti, je celkem šest zastavení. Trasa začíná i končí ve středisku Chaloupky v Kněžicích. Je však možné si cestu zkrátit, a to hned třemi způsoby. 

Chaloupky, jedno z nejstarších pobytových ekocenter, sídlí v budově bývalého loveckého zámečku na hranici Jihlavska a Třebíčska. Jsou zároveň i správcem této naučné stezky. 

Trasa se dá projít zhruba za hodinu a půl, pokud se však rozhodnete pro průběžné vyplňování pracovních listů, které si můžete zakoupit spolu s průvodcem, cesta se může protáhnout až na čtyři hodiny. Po cestě se nachází tabule s mapkami, výkladem a barevné značení na stromech.
 

Trasa vede místy s vyšší koncentrací různých druhů rostlin a živočichů.

Zastávky na stezce 

  • Les a ptáci – pro hnízdění ptačích druhů je důležitý dostatek doupných stromů.
  • Historie dlouhá stovky milionů let - celé území patří z geologického hlediska k moldanubiku. Horniny místního podloží patří k nejstarším horninám v naší republice.
  • Lesy v průběhu tisíciletí – historii zahrnující postupné ovlivňování lesů v okolí Chaloupek člověkem je možno rozdělit do čtyř období: 1. Prales před 2000 lety, 2. Lesy ve 14. - 16. století, 3. Lesy od konce 18. století, 4. Lesy příštího tisíciletí.
  • Přirozený vodní tok, lesní zvěř - ohryzané smrkové stromky ukazují nesoulad mezi úživností krajiny a množstvím zvěře v ní. Největší škody působí stáda muflonů, a protože zde nejsou přirození predátoři, musí se stromky chránit oplocenkami. Radonínský potok a rybník u Nové Brtnice představují vegetaci rákosin a olšin.
  • Přírodní památka „Urbánkův palouk” (1,3 ha) - mokřadní louka leží v pramenné oblasti Víseckého potoka, v mělkém údolíčku asi kilometr od Nové Brtnice, v nadmořské výšce okolo 620 m.
  • Jak přirozeně vzniká les – Lokalita Skrývka - pro zdárný růst vyšších rostlin je nutná i úrodná půda, vznikající činností rostlin. Na následujícím úseku stezky na okraji pole je vidět, že krajina má dobré podmínky pro růst lesa a je jen otázkou času, kdy se les rozšíří na volné plochy. Byla zde objevena vzácná kapradina vratička heřmánkolistá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu | Zdroj vysocina.eu, infocesko.cz, borovice.cz

Štítky tip, výlet, víkend, naučná, stezka, les, ekologie, ornitologie, životní, prostředí, Chaloupky, naučná stezka, rostliny, Nová Brtnice, okres Jihlava, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet. Naučná stezka Chaloupky, lesní procházka pro vyznavače ekologie zabaví i malé děti | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.