Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Někteří vlekaři v kraji přes drahý proud počítají s lyžováním. Další zatím váhají

Někteří provozovatelé lyžařských areálů na Vysočině jsou přes vysoké ceny elektřiny připravení zahájit novou zimní sezonu. Podle ankety ČTK je to i kvůli tomu, že potřebují zhodnotit investice, které tam dřív udělali. Někde ještě rozhodnutí nepadlo, kromě plateb za elektrický proud i kvůli očekávání, že návštěvnost sjezdovek klesne, protože domácnosti budou šetřit.

„Nevíme, jak to bude, jestli ti lidé přijedou," řekl Zdeněk Holemář za skiareál ve Svratce na Žďársku. Podotkl, že o letních prázdninách, kdy na travnatém svahu jezdí terénní tříkolky, byla návštěvnost o 30 procent nižší než v minulých dvou letech. O provozu v zimě by tam mělo rozhodnutí padnout do konce měsíce.

„Chystáme se, ale jestli pojedeme, to nevím," uvedl Karel Klapač ze sjezdovky Harusův kopec u Nového Města na Moravě. Kromě drahých energií podle něj není jisté, jestli výrobu technického sněhu umožní situace v energetice. Areál patří mezi velkoodběratele elektřiny a při vyhlášení určitého regulačního stupně by musel snížit výkon.

„Nemůžeme se na to vykašlat." 

Provozovatelé sjezdovek v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova s lyžováním počítají. „Budeme váhat nad každým zapnutím zasněžovacího systému, to každopádně, protože to bude oproti loňské sezoně trochu jiný příběh, co do nákladů, ale rozhodně pojedeme. Pokud nenastanou nějaké ještě další okolnosti, o kterých nevíme," uvedla Magda Vaňková.

Na novou sezonu se připravuje také Petr Chlubna, správce skiareálu v Novém Jimramově na Žďársku. „Máme novou rolbu, novou čerpačku, teď se na to vykašlat nemůžeme," řekl. Pavel Havlíček ze skiareálu Šacberk u Jihlavy uvedl, že pro něj bude důležitá cena elektřiny v době, kdy bude potřeba zasněžovat.

Někteří provozovatelé sjezdovek řeší vedle ceny elektřiny i jiné problémy. Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu to je soudní řízení se zemědělcem Miroslavem Hrtúsem, který tam má pozemek.

U lyžařského střediska Jalovec v Číchově na Třebíčsku čeká sportovní klub na to, jestli se někdo ujme sousedního rekreačního zařízení, které je na prodej. Minulou zimu toto zázemí lyžařům chybělo a přišlo jich málo. „Po loňské zkušenosti nevíme, jestli to pustíme," uvedl Pavel Škorpík k provozu vleku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky lyžování, zima, rekreace, energie, hory, Vysočina, elektřina, sjezdovka, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Svratka, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří vlekaři v kraji přes drahý proud počítají s lyžováním. Další zatím váhají | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.