Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidem na Vysočině se už podvanácté otevřou ateliéry. Kam všude lze zavítat?

Již po dvanácté se široké veřejnosti otevřou dveře ateliérů, a to i na Vysočině. Lidé tak budou moci nahlédnout pod ruce výtvarníkům, uměleckým řemeslníkům a dalším tvůrcům. Pokud vás Den otevřených dveří ateliérů zajímá, pak si do diáře poznamenejte datum 1. a 2. října 2022.

Letošnímu dvanáctému ročníku Dnů otevřených ateliérů dali organizátoři podtitul Umění jako lék, jako jiskra naděje v temných dobách. „I přesto, že letošní motto akce vzniklo téměř před rokem, má dnes hluboký význam a můžeme si ho vysvětlovat mnoha způsoby. Letos mezi pestrou nabídkou ukázek tradičních vysočinských řemesel figurují i nositelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby, v jejichž dílnách je udržováno bohatství regionálních tradic,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Návštěvníky pravidelných Dnů otevřených ateliérů přivítá po celé Vysočině stovka ateliérů a dílen. „Je to výjimečná příležitost seznámit se s malíři, grafiky, keramiky, sochaři, kováři, řezbáři, skláři, šperkaři a dalšími umělci přímo v jejich prostředí, kde tvoří své dílo. Dozvědět se víc o procesu, při němž z kusu skla, dřeva, kovu, kamene, barvami na plátně vznikne skvost, který udělá radost někomu dalšímu, potěší v těžkých chvílích, povzbudí k vlastní práci,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš.

Seznam otevřených ateliérů na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku a Žďársku najde veřejnost na webu doavysocina.cz.

Vysočina se v pořádání Dnů otevřených ateliérů inspirovala v partnerském regionu Dolní Rakousko, kde otevřou ateliéry letos už podvacáté, dalšími kraji, které v různých termínech otevřou veřejnosti ateliéry, jsou Jihomoravský a Jihočeský.

Vyberte si, kam vyrazíte, a přijďte se buď jen pokochat nebo ještě lépe inspirovat a někde i vlastníma rukama vyzkoušet něco vytvořit či zakoupit již hotová díla. „Pořiďte si časopis DOA 2022, který je k dispozici na informačních centrech po Vysočině nebo ke stažení na webu DOA. Jsou v něm kontakty na všechny zúčastněné ateliéry,“ informuje vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Kraje Vysočina Ladislav Seidl. Raději si ale předem zjištěte, jestli má vámi vybraný ateliér skutečně otevřeno. „Ne všechny jsou totiž přístupné po oba dva víkendové dny a někam je třeba se předem telefonicky objednat. Dobrou radu získáte i na telefonním čísle koordinátora Dnů otevřených ateliérů 2022 – 737 451 928," dodala praktickou informaci mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jasmingg / pixabay | Zdroj Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Vysočina Tourism, Kraj Vysočina

Štítky ateliéry, veřejnost, tvorba, umění, pozvánka, Kraj Vysočina, ateliér, Vítězslav Schrek, Roman Fabeš, řemeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem na Vysočině se už podvanácté otevřou ateliéry. Kam všude lze zavítat? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.