Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině je zakázané koupání v Sedlici a Kachličce, voda se zhoršila i na dalších místech

Na Vysočině nechali hygienici v platnosti zákaz koupání v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku a v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, protože tam podle nich lidem hrozí poškození zdraví. Kvalita vody se zhoršila i v některých dalších místech.

Nevhodná ke koupání jsou čtyři přírodní koupaliště v kraji. Jde o přehradu Trnávka, Břevnickou nádrž a rybníky Domanínský a novoměstské Koupaliště. Čistou vodu si udrželo ke konci prázdnin šest z 18 pravidelně kontrolovaných vodních ploch. Vyplývá to z aktuálních údajů krajské hygienické stanice.

Nižší kvalitu vody má dvacetihektarový Medlov u Fryšavy pod Žákovou horu, je v ní zvýšené množství sinic a chlorofylu. Některým lidem by mohla způsobit zdravotní potíže. Po koupání v tomto rybníku hygienici doporučují se osprchovat.

Vodu vhodnou ke koupání rekreantům stále nabízejí rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče na Jihlavsku, vyhřáté jsou na 21 až 22 stupňů Celsia. Čistou vodu mají také zatopený lom v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku, biotop v Šiklově Mlýně a rybníky Sykovec a Velké Dářko na Ždársku. Dva posledně jmenované rybníky měly při kontrole hygieniků v tomto týdnu nejchladnější vodu, necelých 17 stupňů Celsia.

Po dešti zakalená voda

Jen mírně sníženou kvalitu vody mají žďárská Pilská nádrž, rouchovanské koupaliště Stejskal, přehrada Dalešice a rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku. V třešťském koupacím biotopu Malvíny byla voda při odebírání vzorků zakalená kvůli silnému dešti.

V rybníku Kachlička, který je u obce Skála, platí zákaz koupání kvůli velkému množství sinic ve vodě od 14. července. Koupání v Sedlici s 38 hektary vodní plochy bylo zakázané od 30. června do 4. srpna, stejný zákaz vydali hygienici pro tuto nádrž znovu 11. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, Kraj Vysočina, rybník, Sedlice, Kachlička, přehrada, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, Trnávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je zakázané koupání v Sedlici a Kachličce, voda se zhoršila i na dalších místech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.