Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec prázdnin znamená více policejních kontrol. Hlídky čekejte na dálnici i na silnicích nižších tříd

Během posledních prázdninových dní bývá na silnicích zvýšený provoz. Policisté v této souvislosti očekávají, že by se mohlo stát více dopravních nehod. Jako každoročně, tak i v letošním roce, se budou řidiči, motocyklisté, cyklisté a chodci setkávat mnohem častěji s policejními hlídkami, a to již zítra a poté po celý nadcházející víkend. Další hlídky budou v akci také od poloviny příštího týdne, kdy školákům začíná nový školní rok.

„Policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina připravili kromě zvýšeného dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na nadcházející víkend také mimořádnou dopravně bezpečnostní akci. Policisté se v rámci víkendové akce zaměří na kontroly nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd v celém kraji. Budeme kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti, a to na dálnici D1, kde očekáváme výrazně silnější provoz,“ nastínila v tiskové zprávě Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Hlídky budou kontrolovat všechny účastníky silničního provozu na silnicích všech tříd, a to jak přes den, tak i v noci. Zaměří se na to, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, podívají se i na technický stav vozidel. „Zaměříme se také na kontrolu, zdali jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidič a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy,“ říká Čírtková.

Řidiči by se měli vydávat na cesty při návratu do svých domovů hlavně řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. Zbytečná nervozita za volantem, spěch, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod.

„Fatální následky může mít používání mobilního telefonu za volantem. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod. Proto musí řidiči počítat při zjištění dopravního přestupku ze strany policistů s přísnými sankcemi,“ upozorňuje mluvčí Čírtková.

Nejmenší chodci 

S policisty se na začátku nového školního roku, který začíná ve čtvrtek 1. září, setkají také žáci a studenti. Tradiční akce Zebra se za Tebe nerozhlédne bude cílit hlavně na nejmenší chodce.

Ve čtvrtek 1. září půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina.

„Výkon služby zaměříme v tyto dny na základě naší místní znalosti do míst v blízkosti školních a předškolních zařízení, tedy do míst s vysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde v minulosti docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky školní, rok, prázdniny, bezpečnost, hlídka, policie, kontrola, Kraj Vysočina, silnice, dálnice, dopravní nehoda, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec prázdnin znamená více policejních kontrol. Hlídky čekejte na dálnici i na silnicích nižších tříd | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.