Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Nejvíc pršelo na Vysočině. U domu máme povodeň při každém vytrvalém dešti, říká Miroslav z Pavlova

Několikatýdenní sucho vystřídaly v posledních hodinách intenzivní srážky, a to nejen v našem kraji. Podle dopoledních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo během posledních 24 hodin nejvíc srážek právě na Vysočině, dále pak na jihovýchodě Středočeského a na východě Jihočeského kraje. Nyní by srážky měly již ustávat.

„Za uplynulých 24 hodin zaznamenala nejvíc srážek stanice Humpolec (80,3 mm), dále Štoky (76,4 mm), Třešť (69,7 mm), Hulice na Benešovsku (68,6 mm). Mimo Vysočinu pršelo nejvíc na severovýchodě v oblasti Jeseníků. Vidnava měla 64,4 mm, Uhelná, Nové Vilémovice 60,7 mm," zveřejnili meteorologové dnes dopoledne. 

Výskyt četných srážek redakci Drbny potvrdil také Petr Janoušek ze stanice Jihlava - Hruškové Dvory. „Na meteostanici ČHMÚ v Jihlavě - Hruškových Dvorech napršelo během uplynulých 24 hodin celkem 59,2 mm srážek. Tyto srážky byly i vydatné, a myslím si, že zachránily suché počasí minulých dnů," uvedl na redakční dotaz Petr Janoušek

Intenzivní srážky jsou ruku v ruce také se vzestupem hladin řek. Nejhorší situace byla v Olomouckém kraji, kde byl vyhlášen na Černém potoku 2. stupeň povodňové aktivity,  ve Středočeském kraji se dostal k 1. stupni povodňové aktivity Botič na Kocandě.

Rozvodněný Nemojovský potok 

Náročné hodiny má za sebou, a zřejmě ještě i před sebou, také rodina Miroslava Poula z Pavlova na Pelhřimovsku. Ten má rodinný dům poblíž Nemojovského potoka. Od dnešního rána má jeho okolí zatopené. „Máme to při každém vytrvalém dešti. Takze minimálně 1x za rok. Dřív se to tady nezatápělo, poněvadž se tady o louku za potokem nikdo nestaral. My sečeme, snažíme se do mít hezké, no a tohle je důsledek. Pokud by tam byly dvoumetrové kopřivy, tak by sem voda netekla. Ale zase by se rozlila jinde podél toku," posteskl si redakci Drbny Miroslav Poul. V roce 2021 měla jeho rodina schůzku se správcem toku, kterým jsou Lesy ČR. Ti si dotčené území prošli. „Řekli, že to je úděl každého majitele, který má dům u potoka, o protizáplavovém opatření ani slovo," doplnil Poul.

Během dneška by srážky měly postupně ustávat. „Zejména v Čechách se mohou srážkové úhrny přiblížit 15 mm. Na východě se mohou vyskytnout bouřky s úhrnem kolem 15 mm," předpovídají meteorologové na svém Facebooku. 

Dvacet let od ničivých povodní 

V tomto měsíci si připomínáme dvacet let od ničivých povodní, které se určitě svým rozsahem nesmazatelně zapíšou do historie naší země. Záplavy přinesly i oběti na životech. Nejvíce postiženými oblastmi v Čechách bylo povodí Vltavy, později dolní tok Labe a okrajově také toky v povodí Ohře a na Moravě povodí Dyje. Velké vodě se nevyhnula ani Vysočina, například ve Štěpánově nad Svratkou pod vodou zcela zmizela chatová oblast. 

Dvacet let od ničivé povodně. Velká voda se nevyhnula ani Vysočině, říčka vyplavila tělo utopené ženy

V těchto dnech si připomínáme dvacet let od ničivých povodní, které se určitě svým rozsahem nesmazatelně zapíšou do historie naší země. Záplavy přinesly i oběti na životech. Nejvíce postiženými oblastmi v Čechách bylo povodí Vltavy, později dolní...

Zřejmě nejvíce škody velká voda napáchala v městysu Štěpánov nad Svratkou na Žďársku, kde dnes bydlí zhruba 700 obyvatel. V roce 2002 zde pod vodou doslova zmizela chatová oblast. Živel zde řádil dříve než v dalších částech země, už v polovině července. Povodeň v tomto městysi na Žďársku přinesl bohužel i jednu lidskou oběť. Rozběsněná říčka Hodonínka vyplavila tělo utopené šestašedesátileté ženy z Blanenska. Ta měla ve Štěpánově rekreační chatu.

Opatření v Lukách nad Jihlavou 

Velkou vodou byl opakovaně v minulosti postižen také městys Luka nad Jihlavou. Tamní radnice chce příští rok udělat v terénu řadu úprav, které pomohou chránit městys v údolí řeky Jihlavy před povodněmi a erozí půdy.

Městys Luka nad Jihlavou chce úpravami v krajině zlepšit ochranu před povodní

Radnice v Lukách nad Jihlavou chce příští rok udělat v terénu řadu úprav, které pomohou chránit městys v údolí řeky Jihlavy před povodněmi a erozí půdy. Zároveň umožní lepší vsakování dešťové vody. Na projekt skoro za 30 milionů korun má městys...

Zároveň umožní lepší vsakování dešťové vody. Na projekt skoro za 30 milionů korun má městys dotaci. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Poul | Zdroj Twitter, Facebook

Štítky srážky, déšť, meteorologové, ČHMÚ, předpověď, počasí, Pavlov, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, povodeň, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, potok, Třešť, Humpolec, Hulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nejvíc pršelo na Vysočině. U domu máme povodeň při každém vytrvalém dešti, říká Miroslav z Pavlova | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.