Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sedlice a Kachlička nadále se zákazem. Voda se zhoršila i jinde

Na Vysočině zůstává v platnosti zákaz koupání v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku a v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Voda v těchto nádržích neodpovídá hygienickým požadavkům, hrozí tam akutní poškození zdraví, uvedla dnes krajská hygienická stanice (KHS) na webu. Nevhodné pro vodní rekreaci jsou v tomto kraji přehrada Trnávka a rybník Domanínský.

Pracovníci krajské hygienické stanice v tomto týdnu kontrolovali pouze přírodní koupaliště, která měla znečištěnou vodu už v minulém týdnu. V téměř stohektarové přehradě Trnávka na Pelhřimovsku se voda od té doby zhoršila, obsahuje zvýšené množství silnic a chlorofylu. Koupání v přehradě představuje zdravotní riziko, zejména pro citlivé osoby, upozornila KHS.

Dvacetihektarový rybník Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem jnení kvůli sinicím a chlorofylu vhodný ke koupání od 11. srpna.

V rybníku Kachlička, který je u obce Skála, platí zákaz koupání kvůli velkému množství sinic ve vodě od 14. července. Koupání v Sedlici s 38 hektary vodní plochy bylo zakázané od 30. června do 4. srpna, stejný zákaz vydali hygienici pro tuto nádrž znovu 11. srpna.

Sprcha po koupání 

Sníženou jakost vody mají stejně jako před týdnem Břevnická přehrada u Chotěboře a rybník Medlov poblíž Nového Města na Moravě. Lidé by se tam po koupání podle hygieniků měli osprchovat.

Čistou vodu měly na Vysočině před týdnem rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče, Sykovec a Velké Dářko na Žďársku, zatopený lom u Horní Cerekve, rouchovanské koupaliště Stejskal a koupací biotopy v Třešti, Jemnici a Šiklově Mlýně. Jen mírně sníženou kvalitu vody měly rybníky Ředkovec, Koupaliště u Nového Města na Moravě, Pilská nádrž a přehrada Dalešice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, koupání, Kraj Vysočina, rybník, přehrada, Sedlice, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, Trnávka, okres Havlíčkův Brod, Kachlička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sedlice a Kachlička nadále se zákazem. Voda se zhoršila i jinde | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.