Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další kontroly táborů na Vysočině. Hygienici evidují tři nakažené covidem a také stížnosti od rodičů

Pracovníci Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) se sídlem v Jihlavě v druhém srpnovém týdnu provedli další kontroly táborů, celkem jich bylo dvanáct. A určitě dobrou zprávou je to, že nebyla shledána žádná závada.

„V minulém týdnu jsme neodhalili žádné porušení hygienických podmínek. Z toho důvodu jsme neudělili žádnou sankci. Nemuseli jsme řešit ani epidemii, ani evakuaci obyvatel některého tábora,“ sdělila novinářům Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV.

Ilustrační foto - suché WC, zdroj: KHSV

Ani v uvedeném týdnu se táborům nevyhnula nákaza covidem. Podle Hodačové byly hygienikům nahlášeny celkem tři případy onemocnění covid-19, z toho na jedné zotavovací akci onemocněl vedoucí a jedno dítě, na jiném táboře jeden dětský účastník. „Nemocní odjeli domů s doporučením, aby kontaktovali svého ošetřujícího lékaře. Na táborech byla přijata protiepidemická opatření, prostory dezinfikovány, zavedena důsledná hygiena rukou všech účastníků. Všichni, kteří byli s nemocnými v úzkém kontaktu, sledují svůj zdravotní stav. Žádný z táborů nemusel být zrušen,“ doplnila Hodačová.

Celkově od začátku sezóny proběhlo již 110 kontrol táborů a zjištěno bylo 18 závad. Dále proběhlo sedm kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u dvou provozů byla shledána závada. V neposlední řadě proběhly i tři kontroly jiné podobné akce, bez závad. Kontrolní akce budou pokračovat až do konce sezony a KHSV plánuje zkontrolovat minimálně 30 % nahlášených zotavovacích akcí pro děti.

Hygienici každý rok evidují telefonáty nespokojených rodičů upozorňující na z jejich pohledu nevyhovující podmínky na táboře. Stížnosti se většinou týkají špatných hygienických podmínek, malého počtu sprch, nemožnosti sprchování se v teplé vodě každý den či špatné stravy dětí. „Doporučujeme proto rodičům, aby při výběru pobytu pro děti byli vždy obezřetní a zjistili si o daném táboře co nejvíce informací. Neměli by se spoléhat pouze na sdělení z inzerátů a webových stránek. Nejlepší jsou reference od známých, přátel, kteří již mají s provozovatelem osobní zkušenost. Dalším dobrým způsobem je, že osloví zavedené organizace, které tábory pořádají tradičně a mají bohaté zkušenosti,“ radí Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Podle doporučení hygieniků by si rodiče měli ověřit, kdo je pořadatelem tábora, jestli je důvěryhodný a zda otevřeně komunikuje. Zda u daného tábora existují objektivní reference, zda je organizátor zkušený, případně, zda má pro práci s mládeží akreditaci. „Zjistit si, jak vlastní tábor vypadá, zda jeho vedoucí jsou zkušení a kvalifikovaní, nabízejí zajímavý program. V případě pochybností je možné dopředu kontaktovat příslušnou krajskou hygienickou stanici podle místa a kraje konání tábora. Její pracovníci mohou sdělit své poznatky o daném táboře,“ doplňuje mluvčí Böhmová.

Rodiče by na letní tábor měli dítě doma připravit. Popovídat si s ním, jak bude vypadat ubytování, jestli bude bydlet ve stanu či v pokoji, kolik dětí na táboře má být. Že jídlo nemusí být vždy podle chutí daného dítěte, že opravdu může být osobní hygiena oproti domovu omezená.

Do dnešního dne bylo v Kraji Vysočina na letošní sezónu nahlášeno 281 zotavovacích akcí pro děti (akce pro 30 a více dětí), 395 běhů a přihlášeno 27 928 dětí. Jiné podobné akce (do 30 dětí) jsou stále hlášené v počtu 53, běhů je 68 a přihlášeno 1 611 účastníků. Nebyl dosud vydán zákaz konání akce. Nemusela být nařízena evakuace tábora.

Anonymní stížnost 

Podněty rodičů jsou KHSV průběžně prošetřovány a zjišťovány podstatné skutečnosti. V případě zjištěných pochybení ze strany provozovatele tábora jsou následně závady řešeny ve správním řízení. „Prošetřovali jsme letos jednu anonymní stížnost, která se týkala onemocnění dítěte zažívacími obtížemi a bolestí hlavy, které bylo z tábora kvůli svému zdravotnímu stavu odvezeno,“ uvádí Hodačová. V anonymním podnětu se uvádělo, že toto onemocnění objevilo i u dalších účastníků, dále že nejsou v táboře dodržovány hygienické požadavky na přípravu stravy, kvalitu pitné vody, na nečistoty v matracích. Během řádného prošetření daného podnětu nebyly uvedené závady potvrzeny, a proto byla stížnost vyřízena jako nedůvodná.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky kontrola, léto, tábor, pobyt, hygiena, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, Krajská hygienická stanice, nemoc, Jihlava, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další kontroly táborů na Vysočině. Hygienici evidují tři nakažené covidem a také stížnosti od rodičů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.