Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V kraji požádalo o dotaci na nový kotel 580 domácností. Peníze ještě zbývají

Na Vysočině požádalo o dotaci na nový kotel od 1. srpna přes 580 domácností s nízkými příjmy. V součtu žádají o 86 milionů korun dotací. Kraj může rozdělit 119 milionů korun. Šanci na tento příspěvek tak má ještě víc než sto žadatelů, uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) v tiskové zprávě kraje. Žádosti o dotaci přijímá krajský úřad do 31. srpna, a to pouze elektronicky.

Z tohoto programu mohou domácnosti získat podporu až do 95 procent výdajů spojených s výměnou starého kotle za nový s ekologičtějším provozem.

Při podání žádosti lidé dokládají to, že průměrný čistý příjem každého člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 korun. Dotaci mohou dostat na výměnu starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Na plynový kondenzační kotel dostanou domácnosti příspěvek jen pokud už výměnu provedly nebo na ni mají závaznou objednávku vystavenou do konce letošního dubna. Podrobná pravidla jsou na webu kraje.

Dotační program na výměnu starých kotlů v domácnostech vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v Česku. Obyvatelé Vysočiny mohli o dotaci poprvé požádat v lednu 2016. Podle dřívějších údajů tento kraj do letošního května podpořil 8558 žádostí za víc než 900 milionů korun.

Žadatelé, kteří nesplňují podmínky krajského programu nově zaměřeného na domácnosti s nízkými příjmy, mohou o podporu na výměnu kotle žádat v projektu Nová zelená úsporám.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kotel, dotace, ovzduší, ekologie, Vysočina, Kraj Vysočina, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji požádalo o dotaci na nový kotel 580 domácností. Peníze ještě zbývají | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.