Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Dvě vodní plochy jsou stále zakázané, na čtyřech místech se zhoršila voda

Na Vysočině hygienici prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička a stejný zákaz znovu vydali pro přehradu Sedlice na Pelhřimovsku, v niž se kvalita vody po předchozím krátkodobém zlepšení v tomto týdnu znovu zhoršila. Voda není vhodná ke koupání ani v rybníku Domanínský poblíž Bystřice nad Sázavou, v níž je rovněž hodně sinic a chlorofylu, uvedla krajská hygienická stanice (KHS) na svém webu.

V rybníku Kachlička platí zákaz koupání kvůli velkému množství sinic ve vodě od 14. července. Koupání v Sedlici bylo zakázané od 30. června do 4. srpna, nyní hygienici tento zákaz obnovili. V přehradě s 38 hektary plochy jsou sinice a větší množství chlorofylu, při koupání tam hrozí akutní poškození zdraví, uvedla KHS.

Kvalita vody se od poslední kontroly provedené na konci července zhoršila také v Břevnické nádrži u Chotěboře, v přehradě Trnávka na Pelhřimovsku a v rybníku Medlov na Žďársku. Lidé by se tam po koupání měli osprchovat.

Čistá voda v devíti případech 

Pracovníci KHS kontrolovali v tomto týdnu na Vysočině 19 vodních ploch využívaných k rekreaci, čistou vodu z nich mělo devět. Teplota jejich vody se pohybovala mezi 21 až 24 stupni Celsia, nejvyhřátější byly přírodní biotopy v Třešti a Jemnici. Další čtyři přírodní koupaliště v kraji mají jen mírně sníženou kvalitu vody.

Vhodné ke koupání jsou stále rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče, Sykovec a Velké Dářko na Žďársku, zatopený lom u Horní Cerekve, rouchovanské koupaliště Stejskal a koupací biotopy v Třešti, Jemnici a Šiklově Mlýně.

Jen mírně sníženou kvalitu vody mají rybníky Ředkovec, Koupaliště u Nového Města na Moravě, žďárská Pilská nádrž a přehrada Dalešice na Třebíčsku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dezidor

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, koupání, Kraj Vysočina, rybník, Krajská hygienická stanice, přehrada, okres Pelhřimov, Sedlice, Bystřice, Sázava, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Dvě vodní plochy jsou stále zakázané, na čtyřech místech se zhoršila voda | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.