Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kontroly táborů na Vysočině. Někteří účastníci měli covid, čtyřem dětem chybělo očkování

Hygienici na Vysočině během prvního srpnového týdne opět kontrolovali dětské letní tábory. Během dvaceti kontrol zjistili pět závad. Problémem bylo třeba i to, že některé děti na táboře nebyly naočkované proti infekčním nemocem.

Hygienici v uplynulém týdnu kontrolovali ještě jednu akci podobnou táboru a zaměřili se i na jeden stravovací provoz, kde nenarazili na žádné pochybení.

Co se táborů týče, tentokrát bylo kontrolou ve čtyřech případech zjištěno, že na tábor byly přijaty děti bez řádného očkování. „Doložení o tom, že bylo dítě řádně naočkováno dle platné vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem, je přitom jednou z povinných podmínek, aby dítě mohlo být na dětský tábor přijato. Měli bychom si uvědomit, že se na táborech setkávají děti z celého kraje, případně celé republiky. Proto je důležité, aby děti očkovány byly,“ vysvětluje Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Ochrana dětí, co nesnesou očkování 

Doplňuje, že výše uvedeným očkováním se v dětském kolektivu snižuje riziko vzniku a šíření nákaz závažných a vysoce infekčních onemocnění, jako je například dávivý kašel, dětská obrna, příušnice, spalničky, záškrt či zarděnky. „Současně tak chráníme děti, které být očkovány nemohou z důvodu kontraindikace. Očkování dostatečné většiny populace zabraňuje šíření nákazy vybraných nemocí, a poskytuje tak ochranu i těm, kteří být očkováni nemohou zejména z vážných zdravotních důvodů. Čím vyšší je proočkovanost populace, tím lépe funguje kolektivní imunita. V opačném případě, kdy klesá procento naočkovaných osob, stoupá výrazně riziko opětovného rozšíření nákazy,“ dodává ředitelka Hodačová.

Za zjištěná pochybení byla, podle závažnosti přestupku, provozovatelům udělena sankce buď příkazním blokem na místě nebo bude řešena v následném správním řízení.

Táborníci navíc pobývají vesměs v přírodě, kde přicházejí do styku s hlínou. V půdě běžně přebývají spory bakterií tetanu. Ty se mohou i drobnějším povrchovým zraněním, například po říznutí do prstu, dostat do dětského organismu a způsobit život ohrožující nervové onemocnění tetanus. „Povinné očkování proti tetanu je přitom v tuto chvíli jediná účinná metoda, která před tímto závažným onemocněním chrání,“ říká Kamila Hodačová.

Nejen děti mají zákonné povinnosti, pokud se chtějí zúčastnit tábora. Třeba i vedoucí tábora musí mít mimo jiné potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti pracovat s dětmi. „Hygienici tentokrát zjistili pochybení v jednom táboře, kde někteří vedoucí měli uvedené potvrzení starší než povolené dva roky. Dále ve dvou táborových areálech bylo laboratorním rozborem vzorků pitné vody zjištěno mikrobiologické znečištění, a proto hygiena rozhodla o vydání zákazu užívání nejakostní pitné vody. Po dobu, než budou přijata účinná opatření a novým odběrem prokázána náprava, musí provozovatel zajistit náhradní zdroj pitné vody,“ jmenuje Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Do dnešního dne bylo v Kraji Vysočina na letošní sezónu nahlášeno 279 zotavovacích akcí pro děti (akce pro 30 a více dětí), 393 běhů a přihlášeno 27 772 dětí. Jiné podobné akce (do 30 dětí) jsou hlášené v počtu 53, běhů je 68 a přihlášeno 1 611 účastníků. Nebyl dosud vydán zákaz konání akce. Nemusela být nařízena evakuace tábora.

Covid na táborech 

Na táborech se v jednotkách případů začalo objevovat onemocnění covid-19. Podle informací z KHSV šlo o dvě děti a dva vedoucí. Nemocní byli umístěni v táborové izolaci a následně odjeli domů s doporučením, aby kontaktovali svého ošetřujícího lékaře. „Na táborech byla přijata protiepidemická opatření, prostory dezinfikovány, zavedena důsledná hygiena rukou všech účastníků. Všichni, kteří byli s nemocnými v úzkém kontaktu sledují svůj zdravotní stav. Žádný z táborů nemusel být zrušen,“ dodává mluvčí KHSV.

Hygienici z Vysočiny od začátku sezony zkontrolovali již 98 táborů a zjistili 18 závad. „Dále proběhlo 7 kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u dvou provozů byla shledána závada. V neposlední řadě proběhly i 3 kontroly jiné podobné akce, bez závad. Kontrolní akce dále pokračují až do konce sezóny a KHSV plánuje zkontrolovat minimálně 30 % nahlášených zotavovacích akcí pro děti,“ nastínila mluvčí Böhmová.

Letní tábory, doporučení KHSV

  • Kontrolovat pitný režim - děti často zapomínají doplňovat tekutiny. Při některých situacích je nutné příjem tekutin ještě zvýšit, jedná se například o fyzicky náročnou práci, sportovní aktivitu, pobyt v horkém prostředí apod. Nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou je čistá voda, která má nulovou energetickou hodnotu, a tělu tak nedodává zbytečné kalorie. Dále mohou k naplnění pitného režimu sloužit neslazené čaje a v menším množství občas i zeleninové či ovocné šťávy, ideálně naředěné vodou.
  • Omezit fyzickou aktivitu a pobyt na slunci v době největšího žáru mezi jedenáctou a třetí hodinou, dbát na to, aby děti nosily pokrývky hlavy, sluneční brýle a používaly krém s ochranným faktorem.
  • Věnovat pozornost koupacím plochám. S postupujícím létem začíná přibývat míst, kde je kvalita vody zhoršená, případně je ke koupání nevhodná. Může se tak stát, že v průběhu teplých dní se kvalita vody v blízkém rybníce, kam se táborníci až doposud běžně chodili koupat, natolik zhorší, že by vodní radovánky v něm mohly znamenat pro děti zdravotní riziko.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky tábor, kontrola, hygiena, přestupek, covid, očkování, Vysočina, Kraj Vysočina, infekční onemocnění, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly táborů na Vysočině. Někteří účastníci měli covid, čtyřem dětem chybělo očkování | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.