Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tip na výlet: Z Melechova na Stvořidla. Romantiku divoké řeky dokreslí lokálka zvaná Posázavský pacifik

Dnešní tip na výlet nás dovede na Havlíčkobrodsko, konkrétně na nejvyšší bod Ledečska a také na oblíbená Stvořidla. Níže popsaná trasa je určena spíše zdatnějším turistům, protože měří 13 kilometrů.

Okruh, který začíná a končí v Koňkovicích na Ledečsku, měří zhruba třináct kilometrů. Začíná přímo v uvedené obci, kde musíme hledat modrou turistickou značku. Ta nás zavede na rozcestí Rohule, kde se napojíme na zelenou značku vedoucí na vrch Melechov. Později, od zeměměřičské věže, začneme klesat po žluté ke Stvořidlům. Nejprve jdeme lesem a v Dobrovítově Lhotě se přiblížíme k řece Sázavě.

Okruh pak pokračuje na rozcestí Stvořidla – žst., odb., kde zabočíme vpravo na červenou turistickou značku ve směru do osady Smrčná a města Světlá nad Sázavou. To se budeme nacházet na nejkrásnějším úseku trasy v chráněné přírodní rezervaci na řece Sázavě. V řečišti se nacházejí žulové balvany, obří hrnce a peřeje. Cesta vede divokým terénem, často bezprostředně podél řeky. Na rozcestí Smrčná najdeme modrou značku zpět do Koňkovic.

Přírodní park Melechov

Území přírodního parku Melechov se rozprostírá na Světelsku a Ledečsku, osm kilometrů jihozápadně od Světlé nad Sázavou. Ve střední části parku se nalézá vrch Melechov, který se svými 715 metry dokresluje členitost místního reliéfu. Rovněž je zde přírodní památka Čertův kámen a přírodní rezervace Stvořidla.

Přírodní rezervace Stvořidla

Tuto oblíbenou a známou rezervaci, a to nejen vodákům, najdeme šest kilometrů od Světlé nad Sázavou. V hlubokém údolí vytvořilo koryto řeky Sázavy balvanovité řečiště. Řeka má zde prudký tok a vytváří četné peřeje. Stovky balvanů, které do oblých tvarů vymodelovaly dravé vody razící si cestu skalami, jsou roztroušeny nejen v řečišti, ale i po okolních stráních.

Romantickou krajinu už jen doplňuje lokálka přezdívaná Posázavský Pacifik. 

Jak vznikla Stvořidla? 

Ke vzniku Stvořidel se váže pověst o zámožném a líném sedlákovi z Rejčkova. Ten se upsal čertu, aby za něj deset let oral pole. Když nadešel čas, sedlákova žena pokropila celé stavení svěcenou vodou. A tak čert naplnil pytel kameny, aby mu aspoň zničil pozemky. Když letěl nad řekou, zakokrhal kohout, takže mu docházel čas i síly, a proto usypával z pytle balvany.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vysočina tourism | Zdroj vylety-zabava.cz, Vysočina tourism

Štítky tip, výlet, víkend, trasa, turistika, pěší, údolí, řeka, Sázava, Stvořidla, Melechov, Posázavský pacifik, přírodní rezervace, okres Havlíčkův Brod, Smrčná, Světlá nad Sázavou, divoká řeka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Z Melechova na Stvořidla. Romantiku divoké řeky dokreslí lokálka zvaná Posázavský pacifik | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.