Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příroda v kraji je lehčí o 70 tun odpadků. Do Čisté Vysočiny se zapojilo skoro 26 tisíc dobrovolníků

Sedmdesát tun odpadků uklidili v letošním roce dobrovolníci už v třináctém ročníku akce Čistá Vysočina. Tento rok se na úklid přírody přihlásil rekordní počet účastníků.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny svezla z dvou tisíc kilometrů silnic I., II. a III. třídy 48 tun odpadků, dalších více než 20 tun se svezlo z přihlášených komunikací v majetku obcí. „Dobrovolníci se také pustili do úklidu řeky Sázavy, kde sesbírali více než jednu tunu odpadků," uvedla Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Čistá Vysočina je realizována v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21. Koná každoročně u příležitosti Dne Země, který připadá na 22. dubna a přispívá ke zlepšení stavu životního prostředí v našem regionu. Koordinaci zajišťuje Kraj Vysočina ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnic. 

K vyčištění více než 50 kilometrů břehů i toku řeky Sázavy využili dobrovolní sběrači loďky a společně vyčistili řeku od další 1,3 tuny různého smetí, o kterém si zřejmě někteří mysleli, že ho voda odnese. „Celkem tedy dobrovolníci přírodě na Vysočině ulehčili od 70 tun odpadků, což je zhruba stejně jako v loňském roce, kdy ovšem účast a počet zaregistrovaných úseků byly i kvůli pandemii poloviční. V době před pandemií šlo dokonce o 101 tun, tudíž jsme rádi, že můžeme sledovat pozitivní trend. Už během přihlašování jsme měli od některých účastníků zprávy, že se situace zlepšuje a že je odpadků kolem silnic, které chodí každoročně uklízet, méně. Přejme si, aby tomu tak bylo i nadále,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj Hana Hajnová.

Určitě dobrou zprávou je to, že letošní ročník přilákal rekordní počet účastníků, zapojilo se jich téměř 26 tisíc. „Je tedy vidět, že lidem v našem kraji není lhostejné prostředí, ve kterém společně žijeme. Snažíme se přírodu, ale i sebe kultivovat a postupně vytváříme z Vysočiny lepší místo pro život. Všem dobrovolníkům, kteří v krásném, ale někdy i nevlídném a chladném jarním období vyrazili do terénu, patří ještě jednou velké poděkování,“ doplnila Hana Hajnová.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Čistá Vysočina, úklid, příroda, Kraj Vysočina, odpad, silnice, Sázava, Hana Hajnová, Den Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příroda v kraji je lehčí o 70 tun odpadků. Do Čisté Vysočiny se zapojilo skoro 26 tisíc dobrovolníků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.