Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici vydali zákaz pro přehradu Sedlice. Do Ředkovce už lidé mohou

Na Vysočině dnes hygienici vydali zákaz koupání v Sedlici na Pelhřimovsku. V této přehradě s 38 hektary plochy je voda nebezpečná pro lidské zdraví kvůli vysokému obsahu sinic a chlorofylu. Krajská hygienická stanice (KHS) zároveň zrušila zákaz koupání v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku, který tam platil od 16. června. Voda v Ředkovci má ale zhoršenou jakost a lidé by se tam měli po koupání vysprchovat. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu KHS.

Hygienici na Vysočině tento týden kontrolovali 18 přírodních koupališť a 11 z nich mělo čistou vodu. Zhoršenou kvalitu vody měly vedle Ředkovce rybníky Kachlička na Havlíčkobrodsku, Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem a Koupaliště v Novém Městě na Moravě.

Jen mírně se od první kontroly, kterou hygienici provedli 9. června, snížila kvalita vody v rybníku Medlov na Novoměstsku a ve žďárské Pilské nádrži, nicméně na obou místech je voda pro koupání pořád nezávadná.

Kontroly na vodní nádrži Švihov. Lidé se zde koupali, ačkoliv je to zakázáno

Policisté ze Světlé nad Sázavou v v rámci své nedělní služby kontrolovali oblast vodní nádrže Švihov, kam je zakázaný vjezd vozidel, stejně jako vstup pro osoby. Vodní nádrž leží v ochranném pásmu prvního stupně, kde platí přísná pravidla.

Čistou vodu mají na Vysočině Břevnická nádrž u Chotěboře, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče stejně jako koupací biotopy v Třešti a v Jemnici. Čistou vodu nabízí i zatopený lom u Horní Cerekve a přehrady Dalešice a Trnávka. Vhodné ke koupání jsou také koupaliště Stejskal v Rouchovanech a na Žďársku rybníky Sykovec a Velké Dářko.

Teplota vody v přírodních nádržích s vodou vhodnou ke koupání tento týden většinou převyšovala 22 stupňů Celsia. Nejchladnější byl lom v Horní Cerekvi, kde byla teplota vody těsně pod 22 stupni. Naopak v třešťském biotopu Malvíny v Třešti, rouchovanském koupališti a v přehradě Trnávka na Pelhřimovsku byla voda vyhřátá na 25 stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, Kraj Vysočina, přehrada, Krajská hygienická stanice, Sedlice, rybník, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Ředkovský rybník, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici vydali zákaz pro přehradu Sedlice. Do Ředkovce už lidé mohou | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.