Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině bylo loni 993 požárů, nejvíc na Jihlavsku. O život při nich přišlo osm lidí

Na Vysočině loni bylo 993 požárů, druhý nejvyšší počet od roku 2000. V meziročním porovnání se počet požárů v tomto kraji minulý rok zvýšil o 2,2 procenta. Zemřelo při nich osm lidí a zraněných bylo 60 lidí. Škody byly v součtu vyčíslené skoro na 140 milionů korun, Vyplývá to z údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu. Statistici do počtu požárů zahrnuli i události, u nichž nezasahovali hasiči.

Na Vysočině loni připadaly dva požáry na každých 1000 obyvatel, stejně jako v Ústeckém kraji. V porovnání se zbývajícími kraji v Česku to byl podle statistiků při tomto přepočtu nejvyšší počet. Víckrát než v minulém roce hořelo na Vysočině od začátku tohoto tisíciletí jen v roce 2003, kdy vzniklo 1078 požárů.

Nejvíc požárů v Kraji Vysočina bylo uplynulý rok na Jihlavsku, kde hořelo na 234 místech. Nejméně, 131 případů, bylo v okrese Třebíč. Nejtragičtější následky měly požáry na Žďársku, při nichž zemřeli čtyři lidé. V okrese Třebíč měly požáry tři oběti a na Jihlavsku jednu oběť. Na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku podle statistiků vloni při požárech nikdo nezemřel.

Tragický páteční požár na okraji Jihlavy. V chatě na Pančavě uhořela jedna osoba

Páteční večerní požár v lokalitě Pančava na okraji Jihlavy si vyžádal tragické následky. Uvnitř chaty byla po uhašení nalezena mrtvá osoba.

Škody způsobené ohněm se na Vysočině loni v meziročním porovnání zvýšily o 15,7 procenta téměř na 140 milionů korun.

Od roku 2000 bylo na Vysočině 17 410 požárů, na majetku podle dat ČSÚ způsobily škody za 2,025 miliardy korun. Kvůli ohni v těchto letech zemřelo 138 lidí, zraněných bylo 1219.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky ČR, hasiči, požár, ČSÚ, 2021, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Český statistický úřad, Česko, Třebíč, Ústecký kraj, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině bylo loni 993 požárů, nejvíc na Jihlavsku. O život při nich přišlo osm lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.