Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině startují samosběry jahod, ceny za kilo se liší. Na jakých místech jsou nejlevnější?

Červen je spojován s tím, že dozrávají jahody. Ten, kdo nemá zahradu s domácími jahodami, může toto voňavé ovoce pořídit v obchodě nebo na tržnici. Další možností jsou oblíbené samosběry. Ty se konají na několika místech i u nás na Vysočině.

Nejvíc prodejců najdeme na Havlíčkobrodsku. Někde už samosběr začal. Na jahody si můžete třeba už dnes dojet do Petrkova u Havlíčkova Brodu, otevřeno bude i zítra a celý víkend. Podle informací na facebookových stránkách je množství jahod letos značně omezené, protože je tato sezona pro tamní pěstitele už poslední. Kilo jahod zde vyjde na 75 korun. 

Samosběr pozvolna začíná také na jahodové plantáži u České Bělé. „Teď máme otevřeno zhruba tři hodiny dopoledne, tři hodiny odpoledne. Myslím, že od příštího týdne začneme naplno každý den," uvedl na dotaz Jihlavské Drbny Lubomír Šantrůček. Kilogram jahod na plantáži u České Bělé letos vyjde na 57 korun. Šantrůček zavzpomínal i na loňskou sezonu, která podle jeho vyjádření nebyla vůbec špatná. „Dalo by se říct lepší průměr," dodal prodejce. 

Příští týden, zřejmě hned v pondělí 13. června, bude zahájen samosběr i v osadě Malochýn nedaleko od hlavní silnice mezi Chotěboří a Ždírcem nad Doubravou. „Jahody teď začaly pěkně zrát. letos jsme cenu za kilo stanovili na 60 korun," uvedla Drbně Milena Ondráčková, podle které byla loňská sezona výborná. „Pokud to bude letos taky tak, tak budeme nadmíru spokojení," dodává Ondráčková s úsměvem.

Samosběr jahod trvá podle oslovených prodejců zhruba tři týdny. Vždy samozřejmě záleží na počasí. „U nás je třetí týden spíš už takový dosběr, ale jahody jsou pořád ještě pěkné," dodala Milena Ondráčková. 

„S rodinou jedeme ve velkém." 

Toho, že si voňavé ovoce od pěstitelů mohou lidé za výhodnější cenu sami nasbírat, už několik let využívá třeba Jana Kabátková z Jihlavy, která bydlí v bytě a k dispozici nemá žádnou zahradu. „Ta cesta a energie mi za to stojí. Myšlenka samosběru se mi líbí, jen je škoda, že jahody vydrží jen pár dní. Brala bych to po celý rok," usmívá se Jana Kabátková s tím, že na samosběr vyráží s celou rodinou a nasbírané jahody si pak podělí s příbuznými. „My jedeme opravdu ve velkém," dodává. 

Na jahodových plantážích se nejčastěji trhá do vlastních nádob, případně se dá zakoupit kelímek či košík přímo u prodejců.

Termíny samosběrů lze vzhledem k rozmarům počasí těžké plánovat, vyplatí se proto sledovat webové stránky jednotlivých pěstitelů, kde bývají uvedeny všechny aktuální informace.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto svitalka.cz

Štítky jahody, sezona, samosběr, plantáž, pěstitel, Vysočina, jahoda, Kraj Vysočina, Česká Bělá, Havlíčkův Brod, okres Havlíčkův Brod, Petrkov (u Hlinska), Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině startují samosběry jahod, ceny za kilo se liší. Na jakých místech jsou nejlevnější? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.