Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Vysočině se při páteční Noci kostelů otevře 64 chrámů. Počítá se i s překladem pro Ukrajince

Na Vysočině se při páteční Noci kostelů otevře 64 chrámů a modliteben, podobný počet jako před epidemií. Program s koncerty, prohlídkami kostelů, jejich věží i půd a krypt, divadlem a výstavami připravují věřící na čtyřech desítkách míst. V některých městech mohou lidé během večera navštívit několik církevních staveb, třeba v Třebíči a jejím okolí osm a v Havlíčkově Brodě šest. Vyplývá to z údajů na webu celorepublikové akce.

Na zámku v Třebíči s bazilikou svatého Prokopa se Noc kostelů bude prolínat s Muzejní nocí. Příchozí budou moci nahlédnout do prostor, které nejsou veřejnosti běžně přístupné, uvedlo třebíčské Muzeum Vysočiny.

Do baziliky pozve v 18:00 vyzvánění zvonů, návštěvníci se dostanou i do krypty a na trpasličí galerii. Farář římskokatolické farnosti Pavel Opatřil připomněl to, že před dvěma lety Noc kostelů kvůli epidemii nebyla. Vloni byl ze stejného důvodu program omezený, ale lidé mohli zároveň i do částí areálu spravovaných muzeem. Přišlo odhadem mezi 2000 až 3000 lidmi.

Noc kostelů

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 akce překročila hranice, v Česku se tehdy otevřelo 25 kostelů a modliteben.

Letošní program bude bohatý, podílet se na něm bude také městské infocentrum. Například v bylinkové zahrádce bude ochutnávka mešních vín, děti zkusí psaní husím brkem. Farnost počítá také s lidmi z Ukrajiny, s nimiž je v kontaktu. „Máme zajištěné tři čtyři tlumočníky," uvedl Pavel Opatřil.

Na žďárské Zelené hoře bude součástí Noci kostelů beseda s anglickými dobrovolníky, kteří se podílejí finančně i vlastní prací na obnově památek a parků v Česku. V brtnickém kostele blahoslavené Juliány z Collalta bude mše při svíčkách v kryptě, na půdě kostela pak zazní Čapkovy biblické apokryfy.

Na přírodu zaměřili páteční program pořadatelé z evangelického kostela v Opatově na Jihlavsku. Před kostelem budou osazené sluneční hodiny, lidé pak mohou vidět několik fyzikálních pokusů, při nichž budou létat plameny, program tam ukončí vycházka s pozorováním hvězd. Podruhé, po loňské premiéře, se otevře také svatostánek v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. „Lidé dostanou odpovědi na základní otázky ohledně kostela, dále budou představeny liturgické předměty a také se bude mluvit o svatém Františku, jehož osobnost je pro náš městys důležitá," sdělil na dotaz Drbny Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve. Celý program startuje v tamním kostele sv. Maří Magdaleny v 18 hodin a poté se program odehraje ještě jednou v 19:30. 

Noc kostelů bude 10. června. V celé zemi se chystá návštěvníky přivítat okolo 1680 svatyní. V loňském roce se na Vysočině přihlásilo k Noci kostelů 37 chrámů, podle pořadatelů tehdy přípravy ztížila opatření proti epidemii.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nockostelu.cz

Štítky noc, kostel, církve, památky, Vysočina, Noc kostelů, Kraj Vysočina, chrám, epidemie, Třebíč, Havlíčkův Brod, Pavel Opatřil, Muzejní noc, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se při páteční Noci kostelů otevře 64 chrámů. Počítá se i s překladem pro Ukrajince | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.