Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj Vysočina se dohodl s obcemi na memorandu k úložišti radioaktivního odpadu

Kraj Vysočina a obce na Vysočině, na jejichž území by mohlo být hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, se dohodly na společném postupu při jednání o úložišti. Memorandum o spolupráci schválila krajská rada. Podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové (Piráti) by měly být obce a kraj jednotné při přípravě zákona o zvláštních řízeních souvisejících s úložištěm i při aktualizaci koncepce nakládání s radioaktivními odpady.

„Budeme se domlouvat o tom, abychom tam (do koncepce) dostali trošku rozvolnění ve smyslu toho, že nemusí být jediným způsobem, jak naložit s radioaktivním odpadem, jeho nevratné uložení pod zem," řekla Hana Hajnová.

K memorandu se vedle kraje připojí 18 obcí. Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák očekává, že memorandum obce vzhledem k blížícím se komunálním volbám projednají nejpozději v červnu. Uzavření memoranda vnímá jako formální stvrzení, že kraj bude zájmy obcí hájit. Podoba spolupráce se řešila více než rok. Přístupné k jednání bylo podle Dvořáka až nové vedení kraje, které vzešlo z voleb v roce 2020.

Na Vysočině jsou dvě ze čtyř lokalit, které se budou v České republice kvůli úložišti prověřovat. Obce v memorandu jsou z lokalit Horka a Hrádek. K prověřování vhodnosti vybral stát ještě lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Obce se stavbě dlouhodobě brání.

Jako potřebné vnímá memorandum i starosta obce Oslavice Pavel Janoušek. „Pokud obce zůstanou samy, což doteď byly, protože kraj v tom nebyl vůbec zapojen, tak nemají vůbec žádné šance. Bylo nám deklarováno, jak se budou moci obce ke všemu vyjadřovat, přitom je to jenom formální věc, de facto nás k ničemu nepotřebují," řekl Pavel Janoušek.

Podle Hajnové nebyly dřív kraje v politice územního rozvoje, tedy celostátního nástroje územního plánování, v otázce hlubinného úložiště brány jako dotčené samosprávy. Změnila to až její připomínka o tom, aby kraje byly účastníci výběru místa pro úložiště. „Můžete vznést k politice územního rozvoje jakoukoli připomínku, ale pokud za vámi nestojí nějaký větší subjekt, tak je většinou vypořádána tak - 'ano, přečetli jsme si, nesouhlasíme, jdeme dál' - což se obcím v uplynulých letech stávalo pravidelně," řekla Hajnová.

Obce se aktivně brání 

Kvůli případnému vybudování úložiště jaderného odpadu se budou prověřovat celkem čtyři lokality, dvě z toho se nachází v našem kraji. Konkrétně je to Horka na Třebíčsku a Čertův Hrádek na Jihlavsku. 

Dotčené obce v lokalitách se úložišti už několik let aktivně brání. Například lokalita Hrádek argumentuje případnými negativními dopady na tamní zdroje pitné vody. Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc loni našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

Úložiště jaderného odpadu: Obce z Hrádku chtějí nezávislý posudek o dopadu na vodní zdroje

Lokalita Hrádek na Jihlavsku, která je jednou ze zvažovaných oblastí pro případnou výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, začala hledat znalce, jenž by měl vypracovat nezávislý posudek o možném dopadu na tamní zdroje vody, řekl právní...

Zatím poslední akcí, na které se sešli zástupci obcí z lokality Horka, byl Den proti úložišti. Ten se konal v sobotu 9. dubna v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. 

„Ohrožujete naši pitnou vodu. Táhněte!“ „Hlubinné úložiště? Slibují nám ráj, chystají nám peklo.“ „Nevkládejme poklady do skály. Jakpak by se k nim potomci dostali?“ Takové nápisy byly dnes k vidění na transparentech v Dolní Cerekvi na Jihlavsku,...

O program se na Dni proti úložiti postarala část místního spolku Roztoč kolektiv. Dopolední happening zahájil starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. „Dnes jsme se tu sešli hlavně kvůli tomu, abychom znovu upozornili na všechny ty nezodpovězené otázky, které dlouhodobě pokládáme a stále na ně nemáme odpovědi. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nám stále neodpovědělo na základní otázky, jako třeba: Kdo bude úložiště stavět? Kde budou bydlet? Kam budou jejich děti chodit do školy?“ vyjmenoval některé z mnoha otázek Zdeněk Dvořák. 

Následný dopolední program v Dolní Cerekvi se nesl v duchu nadneseného využití argumentů státu vůči dotčeným obcím. Jedním z příkladu je urychlení procesu kefírem v narážce na přistavené mobilní wc, které je defacto také nádobou na odpad. „Kadibudka, která tu stojí už třetí den, je umístěná zcela nevhodně vedle velikonoční výzdoby v centru obce, tedy v místě, kam se vůbec nehodí. S úložištěm to máme obdobně,“ vysvětlila organizátorka Marta Kovářová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky úložiště, odpad, správa, energie, jaderné, Vysočina, Kraj Vysočina, Hana Hajnová, Zdeněk Dvořák, Dolní Cerekev, Jihlava, Pavel Janoušek, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina se dohodl s obcemi na memorandu k úložišti radioaktivního odpadu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.