Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Vysočině loni žilo skoro 14 tisíc cizinců, převážně to byli muži. Za rok počet stoupl o osm procent

Na Vysočině žilo ke konci minulého roku 13 967 cizinců, nejvíc jich bylo z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. V meziročním porovnání se počet cizinců v tomto kraji zvýšil o 1076, tedy o 8,3 procenta. Přesto Vysočina patřila mezi tři kraje v Česku s nejnižšími počty lidí s cizím státním občanstvím. Méně jich bylo jen v Olomouckém a Zlínském kraji. Vyplývá to z dat, která zveřejnila jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Kraj Vysočina měl na konci minulého roku 503 845 obyvatel, cizinci mezi nimi představovali 2,8 procenta.

Zatímco od začátku války na Ukrajině přicházejí do Česka hlavně matky s dětmi, do minulého roku mezi cizinci na Vysočině tvořili 60 procent muži. Víc než třetina cizinců podle statistiků žila koncem loňska v okrese Jihlava, za rok jich tam přibylo 420. Nejnižší počty měly okresy Třebíč a Žďár nad Sázavou. Třebíčsko bylo jediným okresem kraje, kde počet cizinců loni klesl, a to o jedno procento.

Na Vysočině bydlelo loni 5406 Ukrajinců, tvořili skoro 39 procent z celkového počtu cizinců. V uplynulém roce se jich v kraji usadilo 1152. Slováků bylo na konci loňska mezi cizinci na Vysočině 2241, tedy 16 procent, a občanů Vietnamu 1236, což představovalo téměř devět procent z celkového počtu cizinců v tomto kraji. Další národnosti byly zastoupené stovkami lidí. Z Mongolska jich přišlo 805, z Rumunska 549, z Bulharska 503. Občané Mongolska žili převážně v okrese Havlíčkův Brod, Rumunů bylo nejvíc na Pelhřimovsku.

ANKETA: Většina Čechů souhlasí s přijímaním Ukrajinců. Kolik uprchlíků je aktuálně v Jihlavě?

Přijímání lidí prchajících z Ukrajiny před ruskou invazí považuje za správné sedm z deseti Čechů. Příchod uprchlíků ale zároveň vyvolává u značné části společnosti obavy z oslabování sociálních jistot a růstu nezaměstnanosti. Vyplývá to z dnes...

Podle údajů příslušných ministerstev bylo ke konci roku 2021 v Kraji Vysočina 17 438 zaměstnaných cizinců. Nejvíc jich pracovalo na Jihlavsku a Pelhřimovsku, nejméně na Třebíčsku. Platné živnostenské oprávnění mělo 1544 cizinců.

Údaje o bydlících a zaměstnaných cizincích podle ČSÚ nelze přímo srovnávat. Jde zejména o počty občanů Evropské unie, kteří se nepřihlašují k pobytu v Česku, ale jsou evidovaní úřady práce jako zaměstnanci. Data o počtu cizinců v Česku poskytuje cizinecká policie, údaje o jejich zaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Letos si od začátku války na Ukrajině vyřídilo na Vysočině náležitosti k pobytu 9307 válečných uprchlíků. Vyplývá to z údajů Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, cizinci, ČSÚ, Vysočina, 2021, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, Česko, Ukrajina, Vietnam, Slovensko, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Mongolsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině loni žilo skoro 14 tisíc cizinců, převážně to byli muži. Za rok počet stoupl o osm procent | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.