Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Kurzy češtiny pro uprchlíky. V jihlavském skladu nejvíc chybí nádobí, mýdla a šampony

Krizový štáb Kraje Vysočina má za sebou další zasedání. Projednávaným tématem byl opět válečný spor na Ukrajině a s tím související pobyt uprchlíků v našem kraji. Zde jsou ty nejdůležitější závěry, které z jednání vyplynuly.

Dočasný azyl na jihlavském zimním stadionu 

Kraj Vysočina po konzultaci s řízením Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) zřídil dočasné nouzové ubytování v těsné blízkosti asistenčního centra. „V objektu návštěvnického centra CZ LOKO Arény Jihlava je k dispozici 50 dočasných nouzových lůžek, se kterými disponuje pouze pracoviště KACPU. Podle informací hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka jde o kapacitu, která by měla být využita především pro okamžitou intervenci a nouzové přespání v případě nočního příjezdu, tedy do chvíle, kdy pracoviště KACPU aktivuje denní aktivity a klientům bude nabídnuto ubytování v rámci nabídnutých kapacit z terénu," informovala v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

V Jihlavě poskytne uprchlíkům nouzové ubytování hokejový klub Dukla. Na stadionu přespí až 50 lidí

V Jihlavě poskytne ukrajinským uprchlíkům v případě potřeby nouzové ubytování hokejový klub Dukla. V novější části zimního stadionu bude moci přespat až 50 lidí. Tato lůžka jsou v docházkové vzdálenosti od krajského asistenčního centra pomoci...

Provoz KACPU

KACPU je stále otevřeno 24 hodin 7 dní v týdnu. Veškeré administrativní agendy KACPU Jihlava jsou nyní poskytovány od 7 do 19 hodin. Klienti KACPU si mohou termín i čas vyřízení úředních záležitostí objednat elektronicky. Úřad práce avizuje, že zájem o jeho aktivity v čase opadl, agendu je možné zajistit v sídle úřadu práce, některé agendy i elektronicky.

Uprchlíci se mohou na Vysočině objednat k vyřízení víz na konkrétní čas. Systém funguje v češtině i ukrajinštině

Ukrajinští uprchlíci na Vysočině se mohou do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) objednat nově pro vyřízení víza na konkrétní den i hodinu. Zatím lze využít termíny v půlhodinových intervalech. Rezervační systém je v českém i...

Kurzy češtiny 

„Správa uprchlických zařízení postupně opouští KACPU, jejím úkolem je nyní poradenství, které nadále poskytuje v rámci svého sídla, organizuje kurzy českého jazyka a pracuje v terénu s utečenci ve větších ubytovacích zařízeních. Agendu ubytování bude nadále řídit Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. Pro umisťování uprchlíků bez zajištěného ubytování budou postupně využívány kapacity, kterou jsou nabídnuty prostřednictvím formuláře kapacity.kr-vysocina.cz," dodává Svatošová. 

Ubytování uprchlíků

Od 1. dubna je k dispozici webový formulář pro registraci ubytování, formulář zatím využilo 84 ubytovatelů, kteří disponují 850 lůžky. „Proces evidence má několik stupňů: registrace, odeslání reportu na ORP k odsouhlasení ubytovacích kapacit, následuje příprava podkladů pro přistoupení k rámcové smlouvě, po podpisu smlouvy s kapacitou může pracovat HZS Kraje Vysočina. Mohou se objevit i případy, kdy bude kompenzace odmítnuta například z důvodu ubytování v nevhodných podmínkách, při nesplnění podmínek návrhu přistoupení," jmenuje mluvčí Vysočiny. 

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Ukrajinské děti v českých školách 

Kraje by nejpozději na začátku května měly mít k dispozici počty žáků, cizinců uprchlíků, a to na ZŠ, SŠ i VOŠ k 31. březnu. V termínu od 1. června až do 15. července bude vypsán speciální termín zápisu cizinců k přijetí do MŠ, ředitel je povinen ho vypsat. 

Už za pár hodin se otevřou jihlavské školy pro budoucí prvňáčky. Co je nutné mít s sebou k zápisu?

Pátek 8. dubna a sobota 9. dubna bude v Jihlavě patřit zápisům dětí do prvních a přípravných tříd základních škol zřizovaných městem. V ZŠ speciální a Praktické škole Jihlava proběhne zápis v jediný den, a to 8. dubna.

Očkovací průkazy 

„Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo postup pro ukrajinské občany, jak si požádat o ukrajinský očkovací průkazu v elektronické podobě, a to na tomto webu," dodává Svatošová. 

Co nosit do skladu humanitární pomoci? 

Krajský sklad humanitární pomoci na Kosovské ulici v Jihlavě funguje každý týden v úterý a ve čtvrtek od 15 do 17 hodin. Aktuálně je poptáváno především kuchyňské nádobí (hrnce, pánvičky) nebo hygienické potřeby (tekuté mýdlo, šampony, zubní pasty a kartáčky). 

V Jihlavě se otevřel sklad humanitární pomoci. Materiál hlavně pro uprchlíky mohou nosit občané i firmy

V areálu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny na Kosovské ulici v Jihlavě se dnešním dnem otevřel sklad humanitární pomoci, ten zřídil Kraj Vysočina společně s Českým červeným křížem (ČČK). Každé úterý a čtvrtek mezi 15. a 17. hodinou je možné...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie SR | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, migrace, válka, pomoc, KACPU, Ukrajina, Kraj Vysočina, uprchlík, Jihlava, Vítězslav Schrek, Úřad práce České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Kurzy češtiny pro uprchlíky. V jihlavském skladu nejvíc chybí nádobí, mýdla a šampony | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.