Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Kompenzace za ubytování uprchlíků. Kraj do Zakarpatí pošle další humanitární pomoc

Dnes opět zasedal Krizový štáb Kraje Vysočina. Zabýval se aktuální situací, která souvisí s válečným konfliktem na Ukrajině. Hlavním tématem byla pomoc uprchlíkům a také činnost Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které má sídlo v Jihlavě na Tolstého ulici. Pojďme si přiblížit nejdůležitější závěry ze čtvrtečního zasedání.

Kompenzace za ubytování ukrajinských uprchlíků 

S ohledem na vysoké počty ukrajinských uprchlíků, kteří hledají bezpečí v České republice, se vláda dohodla s kraji na přerozdělení těchto osob z nejvytíženějších regionů. Poté vláda požadavek na kraje a obce s rozšířenou působností (ORP) formulovala i do právního předpisu – vládního usnesení. „Kraj Vysočina má zajistit nouzové ubytování nebo nouzové přístřeší pro 7 043 osob. Jejich ubytování se předpokládá především v domácnostech, v komerčních objektech, ale i v objektech kraje a místních samospráv včetně jejich příspěvkových organizací," jmenuje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. Podrobnější informace o kompenzacích jsou uvedeny v této tiskové zprávě. 

Změna v nouzovém ubytování uprchlíků 

Kraj Vysočina přehodnotil priority v zajištění ubytování pro uprchlíky ve svých objektech bývalých domovů pro seniory v Humpolci a Ledči nad Sázavou – Háj. Nouzové ubytování je nyní zajištěno v Humpolci – budova na ulici Máchova je vybavena a připravena přijmout první uprchlíky už v příštím týdnu. „Důvodem pro změnu lokace je lepší dostupnost služeb v Humpolci (bankovní služby, pobočka úřadu práce, školy,...)," vysvětluje Svatošová. 

Další humanitární pomoc 

Tento víkend vyrazí do Zakarpatské oblasti Ukrajiny další náklad humanitární pomoci. Do partnerského regionu směřuje tentokrát zdravotnické vybavení, které darovala společnost Požární ochrana s. r. o. (skládací nosítka, transportní nosítka a židle, masky k resuscitačním vakům atd.), dále tři plicní ventilátory z Nemocnice Třebíč, také hasičské přilby, opasky a nehořlavé obleky, humanitární dary obcí a měst i trvanlivé potraviny.

Jak funguje KACPU?

Rezervační systém v KACPU, jenž byl spuštěn nedávno a který umožnuje objednání na konkrétní datum a čas, funguje bez problémů, klienti se s ním postupně učí pracovat a využívat ho. 

Uprchlíci se mohou na Vysočině objednat k vyřízení víz na konkrétní čas. Systém funguje v češtině i ukrajinštině

Ukrajinští uprchlíci na Vysočině se mohou do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) objednat nově pro vyřízení víza na konkrétní den i hodinu. Zatím lze využít termíny v půlhodinových intervalech. Rezervační systém je v českém i...

KACPU od 1. dubna 2022 bude fungovat následovně

HZS  – nadále funguje v režimu 24/7
pracoviště OAMP (Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra) – funguje v pracovní dny od 7 do 17.00 hodin (víkend pohotovost na telefonu)
pracoviště VZP – funguje sedm dní v týdnu od 7 do 19 hodin
úřad práce – funguje sedm dní v týdnu od 7 do 19 hodin
zdravotní dozor (Český červený kříž) – funguje sedm dní v týdnu od 7 do 19 hodin
SÚZ (Správa uprchlických zařízení) ­– poradenská činnost čtyři dny v týdnu

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, migrace, válka, pomoc, KACPU, Ukrajina, uprchlík, Kraj Vysočina, humanitární pomoc, Zakarpatská oblast, Jihlava, Humpolec, Úřad práce České republiky, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Kompenzace za ubytování uprchlíků. Kraj do Zakarpatí pošle další humanitární pomoc | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.