Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V roce 2021 bylo na krajský úřad Vysočiny doručeno 149 stížností. Jedna se týkala možné korupce

Na krajský úřad Vysočiny bylo v roce 2021 doručeno celkem 149 stížností, což je o 24 méně, než tomu bylo v roce 2020. Zároveň v loňském roce nebyla na úřad zaslána žádná petice.

Zmíněných 149 stížností bylo doručeno na výkon přenesené i samostatné působnosti. „Stejný počet stížností ve srovnání s rokem 2020, tedy sedm, byl na stav dopravních komunikací, naopak se o 10 snížil počet stížností v oblasti dopravní obslužnosti na celkově 25 podání. Z nich bylo pouze 11 důvodných," jmenuje Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. Dále se mírně zvýšil počet stížností na pracovněprávní vztahy u příspěvkových organizací kraje z šesti na osm, a z toho dvě stížnosti byly shledány jako důvodné. Podle krajské statistiky se rovněž mírně zvýšil počet stížností na zařízení sociální péče, naopak se výrazně snížil počet stížností na postup zaměstnanců obcí při vyřizování záležitostí občanů.

„Oproti roku 2020 se stížnosti dotkly i oblasti sociálně právní ochrany dětí nebo veřejných zakázek. Naopak v oblasti hospodaření s majetkem kraje neeviduje krajský úřad za loňský rok ani jednu stížnost. Podotýkám, že tato čísla se týkají výkonu samostatné působnosti orgánů kraje, tj. stížností vyřizovaných podle pravidel rady kraje,“ upřesnila Vlasta Smolíková, vedoucí krajského oddělení vnitřní kontroly.

Možné korupční jednání 

Podle pravidel rady kraje bylo zaevidováno celkem 106 stížností, z toho 70 stížností bylo přímo šetřeno a vyřízeno orgány kraje, z nich pouze 19 stížností bylo důvodných nebo částečně důvodných. Dalších 18 případů bylo postoupeno k vyřízení jinému subjektu z důvodu nepříslušnosti k šetření a čtyři stížnosti byly zaslány orgánům kraje pouze na vědomí. „V roce 2020 bylo na krajský úřad doručeno 19 anonymních oznámení, v loňském roce to bylo 17. Z toho pět oznámení bylo prověřováno a tři z nich shledány jako stížnosti důvodné,“ doplnila Vlasta Smolíková.

V roce 2021 byla doručena jedna anonymní stížnost upozorňujících na možné korupční jednání. Tato anonymní stížnost, na základě prošetření, neupozorňovala na možné korupční jednání zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a byla odložena. Za loňský rok nebyla na krajský úřad Vysočiny doručena ani jedna petice. 

Celkem 28 stížností spadalo do kategorie stížností dle správního řádu a deset stížností bylo zařazeno podle zákona o zdravotních službách. Dále bylo orgánům kraje podáno pět stížnosti dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikipedia.org

Štítky Kraj, Vysočina, stížnost, 2021, petice, krajský úřad, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V roce 2021 bylo na krajský úřad Vysočiny doručeno 149 stížností. Jedna se týkala možné korupce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.