Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

STATISTIKA: Na Vysočině loni přibylo 21 obyvatel. Úbytek kvůli úmrtím vyrovnalo stěhování

Na Vysočině loni přibylo 21 obyvatel, v důsledku stěhování. Zemřelých bylo v druhém roce s koronavirovou epidemií o 891 víc než bylo narozených dětí. Celkový počet obyvatel se snížil na Třebíčsku a Žďársku, zbývající tři okresy si polepšily. K 31. prosinci v tomto kraji žilo 503 845 lidí. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o pohybu obyvatel v Česku, které navazují na sčítání obyvatel, domů a bytů.

Na Vysočině loni zemřelo 6438 lidí, zatímco dětí ve stejné době přišlo na svět 5547. Touto přirozenou měnou tratilo všech pět okresů kraje. Stěhování pomohlo k navýšení počtu obyvatel ve třech okresech Vysočiny. Jihlavsko získalo v konečném součtu 226 lidí. Na Pelhřimovsku přibylo 218 obyvatel a na Havlíčkobrodsku 48.

Nejvyšší odliv mělo Třebíčsko, které za uplynulý rok přišlo o 381 stálých obyvatel. Na Žďársku ve stejné době ubylo 90 lidí.

Dětí se vloni na Vysočině narodilo o 198 víc než v roce 2020. Počty zemřelých se v meziročním porovnání téměř nezměnily. Minulý rok zemřelo o 12 obyvatel méně.

Stěhováním získala Vysočina minulý rok 912 obyvatel. Celkově se v tomto kraji nově usadilo 5297 lidí. Ze zahraniční z nich přišlo 1807, převažovali Ukrajinci. Méně cizinců než na Vysočině se loni v Česku usadilo jen v Karlovarském kraji a Olomouckém kraji. Bydlet jinam minulý rok z Vysočiny odešlo 4385 osob.

Do manželství vstoupilo na Vysočině v uplynulém roce 2262 párů. Rozvodů bylo 863.

Únor plný dvojek neláká jen snoubence v Jihlavě. Malý zájem hlásí radnice po celé Vysočině

Zájem o termíny svateb s daty 20. a 22. 2. 2022 není na Vysočině velký. Matriky oslovených měst registrují jen několik zájemců na úterý 22. února, o nedělní svatbu v termínu 20. února nemají snoubenci zájem vůbec, řekli zástupci radnic a...

Počet obyvatel v ČR se loni zvýšil o 21 900 na 10,516 milionu. Způsobila to také pouze migrace. Méně obyvatel než za začátku minulého roku mělo v prosinci šest krajů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, 4. čtvrtletí, ČSÚ, Vysočina, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, Česko, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, okres Jihlava, okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod, stěhování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STATISTIKA: Na Vysočině loni přibylo 21 obyvatel. Úbytek kvůli úmrtím vyrovnalo stěhování | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.