Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj chystá 200 lůžek pro uprchlíky ve svých budovách. Nejvhodnější je vojenský areál v Rančířově

Také Kraj Vysočina připravuje lůžka pro nouzové ubytování uprchlíků. Konkrétně je pro uprchlíky z Ukrajiny nachystáno 100 lůžek v areálu Domova Háj u Ledče nad Sázavou. Dalších 100 lůžek by mohlo být v budově kraje v Humpolci, z níž se odstěhoval domov důchodů, tento objekt je však potřeba dovybavit. Zatím jediná lokalita, která v tomto kraji vyhovuje požadavkům na umístění stanového tábora pro uprchlíky, je podle ní v armádním areálu v Rančířově u Jihlavy.

„Jde o vhodné místo, kde je připraveno napojení na potřebnou infrastrukturu. Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek si tuto lokalitu o víkendu zmapoval," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Dodala, že v tuto chvíli si musí ústřední krizový štáb a Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině vydiskutovat s armádou, jestli tento prostor pro případné zřízení nouzového ubytování uprchlíků uvolní. Stanový tábor v Rančířově použil v únoru americký vojenský konvoj při přesunu na cvičení na Slovensko, vracet by se přes něj měl opět ve druhé polovině března.

Česko už požádalo Evropskou unii o poskytnutí modulárních humanitárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat až 50 tisíc uprchlíků. Ministerstvo obrany zvažuje pro uprchlíky vybudovat i stanová městečka.

Pediatři v kraji jsou připravení starat se o děti z Ukrajiny. Hodně jich je kvůli dlouhé cestě nachlazených

Dětští lékaři na Vysočině jsou připravení se postarat o děti z Ukrajiny, i když už teď jsou jejich čekárny plné. Zřejmě bude nutná i pomoc nemocničních oddělení. Ukrajinské děti už lékaři na Vysočině ošetřují. Často se u nich potkávají s...

Výdejna stravy i jídelna

Kraj připravil 100 lůžek ve svém zařízení Háj o víkendu, jsou tam především dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. „Objekt je vybaven výdejnou stravy i jídelnou, stravu bude schopen zajistit náš sousední objekt domova. Nyní řešíme personální zajištění provozu," uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Další krajské budovy využitelné k ubytování uprchlíků kraj případně vytipuje v dalších dnech. Toto ubytování by mělo být nabízené prostřednictvím krajského asistenčního centra, až dojdou kapacity Správě uprchlických zařízení.

Ukrajinců ve školách na Vysočině přibývá, v Jihlavě se zájem zdvojnásobil. Trochu problém je s kapacitou ve školkách

Školy v našem kraji začíná navštěvovat stále více dětí z Ukrajiny. V Jihlavě se počet těch, kteří chtějí ve vzdělávání pokračovat, od začátku týdne zdvojnásobil, nastoupit do škol chtějí i někteří středoškoláci. Podle sdělení zástupců měst, škol...

„Pro ubytovávání v regionu v kapacitách, které nabízí obce i soukromé osoby, je už nezbytně nutné, aby vláda schválila a uvedla v praxi ubytovací sazbu," uvedl Schrek. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě podle webu kraje do nedělo odbavilo 4582 uprchlíků, ubytování z nich potřebovalo zajistit 135.

Stát zatím navrhuje pro ubytovací zařízení kompenzaci 180 korun za uprchlíka na noc. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že kraje budou po vládě žádat zvýšení příspěvku ze 180 korun na den na 250 nebo 270 korun. Podle něj je částka 180 korun nízká a hotely a penziony, kde jsou někteří uprchlíci ubytovaní, na ně cenu nesníží.

Ukrajinský dům v Jihlavě 

Také Město Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako kontaktní a komunitní centrum. 

Centrum se otevře během tohoto týdne. „V patře budou pro příchozí připraveny pokoje na přechodné ubytování o celkové kapacitě 30 míst. Pokud to situace dovolí, bude mít každá rodina vlastní místnost. V přízemí vznikne komunitní zázemí," popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

V nově vzniklém Ukrajinském domě jsou k dispozici postele včetně matrací a lůžkovin, které poskytla armáda se zdravotníky. „Zapůjčené věci pomáhali v minulých dnech stěhovat strážníci, zaměstnanci úřadu, asistenti prevence kriminality a lidé, kteří vykonávají na městské policii soudem uložený trest,“ vyjmenoval ředitel jihlavských strážníků Jan Frenc.

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř

Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto army.cz

Štítky Ukrajina, správa, boje, válka, pomoc, migrant, vláda, Rančířov, Vysočina, uprchlík, Kraj Vysočina, domov, Jihlava, Vítězslav Schrek, Humpolec, Ledeč nad Sázavou, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Šašek

Pomáhat musíme souhlasím...a to až do vítězného konce

Středa, 16. března 2022, 16:05Odpovědět

Kraj chystá 200 lůžek pro uprchlíky ve svých budovách. Nejvhodnější je vojenský areál v Rančířově | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.