Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Víkendové lyžování na Vysočině ovlivnil silný vítr, přijelo méně lidí. Některé vleky se ani nerozjely

Lyžařská střediska na Vysočině měla o víkendu nižší návštěvnost, než by bylo v tomto období běžné. Podmínky ovlivnil silný vítr. V jihlavském Šacberku zaznamenali nižší stovky lidí, nejnižší návštěvnost v této sezoně zažil areál Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí. Některé vleky, jako například v Lukách nad Jihlavou, se ani nerozjely, řekli zástupci středisek.

„Ten vítr odradil lidi, a možná i na sobotní odpoledne, i když už nebyl. Celkově podmínky byly dobré, ale návštěvnost vlažná," řekl za areál Šacberk Pavel Havlíček. Na Fajtově kopci měli kvůli větru malý technický problém, snížili proto rychlost na vleku. „Spíš to nezvládli lidé: měli jsme nejmenší návštěvnost za sobotu od začátku sezony, v desítkách lidí, prostě nepřijeli. Vítr je odradil. Dnes dopoledne to bylo lepší a pak mávnutím kouzelného proutku o půl druhé lidé zmizeli," řekl v neděli 20. února Jiří Pálka z lyžařského klubu na Fajtově kopci, kde leží asi 40 centimetrů sněhu.

Bez omezení fungovala sjezdovka Harusův kopec v Novém Městě na Moravě. Foukal západní vítr. „My jsme na východní straně kopce, takže jsme krytí. Žádná omezení jsme v pátek ani v sobotu neměli. Návštěvnost byla slabší, ale dobrá, několik set lidí, chvíli se tvořily kratší fronty," řekl za areál Karel Klapač. Na Fajtově kopci je kolem půl metru sněhu, výhradně technického.

Velký vítr byl na sjezdovce Křemešník na Pelhřimovsku. „Strašný vichr, tak jsme jeli s obavami, aby nespadly stromy na sjezdovku. Odjeli jsme to v pohodě, ale určitě bylo méně lidí než by bylo za slunečného počasí. Sjezdovka je na vrcholu kopce," řekla za provozovatele Magda Vaňková.

Na Vysočině bylo v sobotu kvůli větru bez proudu asi 1300 domácností na Havlíčkobrodsku, jimž dodává elektřinu ČEZ, a přes 2000 zákazníků firmy EG.D ze skupiny E.ON. Hasiči v kraji odklidili kolem stovky stromů.Vítr mohl krátkodobě dosáhnout rychlosti přes 90 kilometrů za hodinu, na horách ještě víc.

Foukat bude i dnes

Od silného větru si neodpočineme ani na začátku tohoto pracovního týdne. Český hydrometeorolgický ústav (ČHMÚ) v neděli 20. února zvýšil stupeň varování před silným větrem na dnešní ráno a dopoledne. Výstraha se týká také Vysočiny, nejvíce však Jihlavska a Žďárska. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešní 4. do 11. hodiny. Opatrní by měli být zejména řidiči a také chodci, kteří se budou pohybovat venku. 

Musíme se připravit na další silný vítr. V pondělí ráno má zasáhnout nejvíce Jihlavsko a Žďársko

Od silného větru si neodpočineme ani na začátku nadcházejícího pracovního týdne. Český hydrometeorolgický ústav (ČHMÚ) dnes zvýšil stupeň varování před silným větrem na pondělní ráno a dopoledne. Výstraha se týká také Vysočiny, nejvíce však...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Šacberk

Štítky lyžování, víkend, počasí, rekreace, hory, Vysočina, Kraj Vysočina, vichřice, Šacberk, kopec, Velké Meziříčí, Luka nad Jihlavou, Rozhledna Fajtův kopec, sjezdovka, E.ON, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkendové lyžování na Vysočině ovlivnil silný vítr, přijelo méně lidí. Některé vleky se ani nerozjely | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.