Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině se lyžuje na 12 sjezdovkách, ve vyšších polohách jsou projeté stopy

Na Vysočině se lyžuje na 12 sjezdovkách, sněhové podmínky jsou teď podle oslovených správců velmi dobré. Přírodní sníh přibyl hlavně ve vyšších polohách kraje, stopy pro běžkaře jsou na Žďársku i Jihlavsku. Sportovní tratě novoměstské Vysočina Areny budou do nedělního odpoledne pro rekreační lyžaře uzavřené kvůli závodům.

V okolí Nového Města na Moravě dnes byly projeté desítky kilometrů tratí, na některých pláních je zafoukával vítr. „Předpověď počasí na nadcházející víkend a upravené tratě slibují pěknou lyžovačku," uvedl web Lyžařské Novoměstsko. Na webu jsou údaje k vedení tras. Projeté tratě jsou také kolem Žďáru nad Sázavou, dost sněhu je například i u města Svratka.

V Jihlavě využívají běžkaři 660 metrů dlouhý okruh s technickým sněhem v rekreačním areálu Český mlýn. Na přírodním sněhu se lyžuje u Vysoké a Nového Hojkova. „Situace je momentálně, řekl bych, velmi dobrá, jen trochu s obavou vyhlížíme, co se bude dít s počasím," řekl Martin Kratochvíl ze spolku Lyžařské Jihlavsko. Sněhu je ve výše položených lokalitách s upravovanými tratěmi zatím dost, v průměru asi 30 centimetrů, a podklad je umrzlý. Předpokládá, že do konce týdne by mohly být podmínky pro běžkaře ještě dobré.

Víc lidí díky prázdninám 

Teploty se podle meteorologů mají na Vysočině v nejbližších dnech dostávat nad nulu. Místy může pršet, ve vyšších polohách mohou být smíšené srážky nebo bude sněžit.

Lyžařských sjezdovek je na Vysočině otevřených 12 od druhé poloviny ledna. Víc návštěvníků čekají od pátku kvůli pololetním prázdninám. „Podmínky jsou výborné, sněhu je dostatek sněhu a kvalita dobrá," řekl Karel Klapač správce sjezdovky Harusův kopec v Novém Městě na Moravě. Uvítal rozhodnutí vlády, která k příští středě zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 při využívání služeb, vstupu do restaurací a na akce, včetně sportovních.

„Věříme tomu, že i ti, co nesplňovali podmínku Tečky, se do lyžařských areálů vrátí. Ale pravda je, že většina lidí s tím neměla problém," uvedla Magda Vaňková za skiareály v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova.

Sjezdovky jsou na Vysočině otevřené také v Novém Jimramově, ve Svratce a na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Vleky jezdí také na Šacberku, Čeřínku, Mrákotíně, ve Vysoké u Havlíčkova Brodu, na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou a ve skiareálu Jalovec u Číchova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky lyžování, počasí, rekreace, hory, Vysočina, Kraj Vysočina, sjezdovka, běh na lyžích, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Nové Město na Moravě, Svratka, Novoměstsko, Žďár nad Sázavou, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se lyžuje na 12 sjezdovkách, ve vyšších polohách jsou projeté stopy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.