Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Vysočině funguje sedm sjezdovek. Přírodní sníh pro běžkaře skoro není

Na Vysočině se díky návratu mrazivého počasí v minulých dnech otevřely další lyžařské sjezdovky a včera jich bylo v provozu nejméně sedm. Ode dneška by se mělo znovu lyžovat i ve Svratce na Žďársku a od soboty by měl jezdit dětský vlek ve středisku Jalovec u Číchova na Třebíčsku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnili provozovatelé těchto skiareálů.

Přírodní sníh pro běžkaře na Vysočině skoro není. Okruh s technickým sněhem najdou v jihlavském areálu Český mlýn, ve vyhrazených časech se dostanou také na tratě novoměstské Vysočina Areny. Novoměstské tratě ale budou kvůli sportovním akcím pro veřejnost nedostupné v sobotu a část neděle.

Po velké oblevě byly na Vysočině před týdnem v provozu tři lyžařské sjezdovky. Díky mrazům se pak mohla znovu rozjet sněhová děla, provoz postupně obnovovaly další skiareály. Na Šacberku leží na svahu přes půl metru sněhu. „Krásné lyžařské podmínky," řekl provozovatel Pavel Havlíček.

VIDEO: Sjezdovka Šacberk má vlastní píseň. Má ukázat, že je naše práce srdeční záležitostí, říká provozovatel Havlíček

„Tak zlom vaz a šťastnou cestu, na Šacberku jako na Mont Everestu…“, zní refrén nové písničky, kterou pustil do světa před pár hodinami facebookový profil jihlavské sjezdovky Šacberk. Jejím autorem je velkomeziříčský hudebník Eirik a píseň se...

U Jihlavy se teď kromě Šacberku lyžuje také na Čeřínku a v Lukách nad Jihlavou. Na Žďársku jsou otevřené sjezdovky na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě, na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí a v Novém Jimramově. Lyžuje se rovněž na Křemešníku u Pelhřimova.

Od neděle byla otevřená také část sjezdovky ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. V pátek tam bude provoz přerušený kvůli úpravě svahu. „O víkendu by měla jet celá sjezdovka, mimo dětské lano," řekla Monika Nováková ze skiareálu.

Běžkařský okruh jihlavském Českém mlýně budou pracovníci dnes znovu upravovat, chtěli by ho také prodloužit z nynějšího půl kilometru o víc než 100 metrů. „Bude se tam pohybovat technika. Nikoho nevyháníme, nicméně je potřeba, aby tam byla zvýšená opatrnost ze strany lyžařů," řekl Martin Kratochvíl ze spolku Lyžařské Jihlavsko. Na přírodním sněhu se dá lyžovat v lokalitě Skoulovy kopce u Nového Hojkova. „S tím, jak se začíná oteplovat, podmínky se budou měnit, protože sněhu je málo," upozornil Kratochvíl. Aktuální informace jsou na webu Lyžařské Jihlavsko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky lyžování, běžky, počasí, rekreace, hory, Vysočina, Kraj Vysočina, sjezdovka, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, Svratka, Číchov, Šacberk, běh na lyžích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině funguje sedm sjezdovek. Přírodní sníh pro běžkaře skoro není | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.