Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silvestr očima IZS. Třináctiletý chlapec se opil a upadl, petarda poničila jednomu pacientovi oko

Silvestrovské oslavy jsou za námi. Poslední den v roce bývá náročnější pro policii, hasiče i záchranáře. Podle prvních zpráv se ale ty včerejší a dnešní oslavy zařadí spíše mezi ty klidnější.

V průběhu uplynulých čtyřiadvaceti hodin přijali policisté na Vysočině kolem 120 nejrůznějších oznámení. „O silvestrovském dni do šesté hodiny večer přijali policisté na tísňové lince kolem čtyřicítky různorodých oznámení a policisté nezaevidovali narušení veřejného pořádku. Od šesté hodiny večerní do půl šesté ráno se tento počet zdvojnásobil a operační důstojníci přijali na osmdesát tísňových hovorů. Z tohoto počtu měla většina oznámení souvislost se silvestrovskými oslavami,“ uvedla Stanislava Rázlová, mluvčí policistů.

Policisté do včerejší osmnácté hodiny vyjížděli šetřit okolnosti celkem osmi dopravních nehod, přičemž při jedné nehodě se jedna osoba lehce zranila. Od šesté hodiny večer nebyla policistům hlášena žádná dopravní nehoda. Další oznámení od večerní šesté hodiny se týkala také dvou nezletilých osob pod vlivem alkoholu, občanského soužití či nevhodného použití zábavní pyrotechniky. „V pěti případech od dnešní půlnoci policisté eskortovali osobu pod vlivem alkoholu na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Zaevidované případy policisté řešili zejména na úrovni přestupkových jednání,“ pokračuje Rázlová.

Do půlnoci policisté zadokumentovali dva případy nezletilých osob pod vlivem alkoholu. Na Havlíčkobrodsku po půl deváté večer zdravotnická záchranná služba transportovala do nemocnice šestnáctiletého chlapce z důvodu intoxikace alkoholem. Kolem půl desáté večer přijali policisté oznámení o třináctiletém chlapci, který na Třebíčsku upadl a zranil se, přičemž byl také pod vlivem alkoholu. Chlapce převezla zdravotnická záchranná služba na ošetření do nemocnice. Zjišťování skutečnosti, kde chlapci k alkoholu přišli, je předmětem dalšího šetření.

52 výjezdů, 41 ošetřených pacientů 

„Pro službu konající policisty na integrovaném operačním středisku bývá silvestrovská služba vždy náročnější, neboť někteří volající jsou osoby pod vlivem alkoholu. Tyto osoby často používají vulgární výrazy, policisty také často urážejí a velice obtížně dokážou formulovat důvod svého volání. Přesto musí policisté dokázat rychle vyhodnotit závažnost oznámení a zareagovat tak, aby nedošlo v případě ohrožení zdraví nebo životů lidí k prodlení,“ dodává za policie Rázlová.

Silvestrovskou službu mají za sebou také na krajské záchrance. Stejně jako Silvestr 2020 se i ten poslední zařadil mezi ty vůbec nejklidnější za posledních několik let. „52 výjezdů a 47 ošetřených pacientů. Taková je bilance poslední služby roku 2021 krajské záchranky. Záchranáři Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina uskutečnili o silvestrovské noci celkem 52 výjezdů. V porovnání s loňským rokem je to asi o třetinu více, nicméně i tak byly letošní oslavy příchodu nového roku výrazně klidnější než v předchozích letech,“ shrnul dnes ráno Petr Janáček, mluvčí krahské záchranné služby.

Zvýšil se také počet ošetřených pacientů z loňských 34 na letošních 47. V přímé souvislosti se silvestrovskými oslavami bylo ošetřeno celkem 17 pacientů. Nejčastěji se jednalo o osoby mladšího věku. „5 z nich se zranilo následkem pádu, 4 osoby skončily v péči zdravotníků po fyzickém napadení a 7 pacientů bylo nutné transportovat do nemocnice s intoxikací alkoholem. Pouze jeden člověk se zranil v důsledku manipulace s pyrotechnikou. S poraněním oka byl převezen do zdravotnického zařízení. Žádné z uvedených zranění naštěstí nebylo život ohrožující,“ dodává Janáček.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky silvestr, policie, záchranná služba, zdraví, alkohol, výjezd, 2021, pacient, nemocnice, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Silvestr očima IZS. Třináctiletý chlapec se opil a upadl, petarda poničila jednomu pacientovi oko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.