Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přes omezení se budou na Vysočině konat vánoční koncerty i jiné oslavy. Kam lze vyrazit?

Přes některá omezení se na Vysočině uskuteční vánoční či novoroční koncerty a jiné oslavy vánočních svátků. V Jihlavě bude možné prohlédnout si 25. prosince živé jesličky, v Třebíči bude 1. ledna 35. Novoroční varhanní koncert odložený z loňského roku, kdy se vůbec nekonal. Vánoční koncert bude i v Telči na Jihlavsku, i když pořadatelé Vánočních prázdnin v Telči původně plánovali sérii čtyř koncertů, všechny ale zrušili.

„Ale Epydemye (hudební skupina) řekla, že si to přece bez Telče neumějí představit a že to uděláme, ať přijde kolik chce lidí. Takže to prostě bude jeden vánoční koncert v Univerzitním centru," řekl pořadatel Vánočních prázdnin v Telči Vojtěch Kolář. Původně byl program připravovaný jako čtyřdenní od 27. do 30. prosince a koncertovat měly mimo jiné kapely Nezmaři a Žalman a spol.

Vánoční koncerty se obvykle konaly v konírně telčského zámku, který je ale v rekonstrukci. Proto se pořadatelé vrátili do Univerzitního centra, v jehož Klubu Sklep se před lety také koncertovalo.

Novoroční varhanní koncert odehraje 1. ledna v bazilice svatého Prokopa v Třebíči jeho varhaník a zároveň kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš. Koncert je nazvaný Výběr z hroznů aneb nadrobený kafe. „Je to proto, že k tomuto polojubilejnímu koncertu jsem vybral skladby, které jsem během posledních tří desetiletí nejraději na varhany v bazilice hrál. To je ten výběr z hroznů," uvedl Marek Buš.

Živé jesličky v Jihlavě 

„A druhá část názvu trochu souvisí s mým dětstvím, kdy nám babička k snídani dělala meltu a do ní nalámala kousky chleba. Říkali jsme tomu nadrobený kafe a nejvíc mě bavilo vybírat lžící teplé, sladké a mokré kousky. Dodneška si pamatuji tu chuť. Stejně jsem při přípravě programu koncertu lovil to nejchutnější z množství skladeb, které mě na těchto varhanách nejvíce baví. Snad budou chutnat i posluchačům," dodal.

Vstup na třebíčský koncert bude zdarma, ale kvůli pandemickým omezením a regulaci počtu návštěvníků bude možný jen s tištěnou pozvánkou, která bude k dispozici o Vánocích v bazilice a potom také v informačním centru u baziliky.

V Moravských Budějovicích na Třebíčsku už vánoční program ukončily adventními koncerty. Rušily pouze první z nich. Ostatní se podle ředitele městského kulturního střediska Karla Nechvátala konaly za asi polovičního zájmů návštěvníků, než bývalo před pandemií obvyklé. V hledišti chyběli hlavně starší lidí.

Vánoční atmosféru si budou moci lidé vychutnat v Jihlavě díky živým jesličkám 25. prosince od 16:00 u Brány Matky Boží. V Jaroměřicích nad Rokytnou bude na Štědrý den mše pod širým nebem. Bude se konat v 15:00 a ve 22:00 na nádvoří zámku, přilehlý kostel svaté Markéty je v dlouhodobé rekonstrukci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Epydemye

Štítky hudba, kultura, Vánoce, Vysočina, koncert, Kraj Vysočina, Telč, slavnost, Jihlava, bazilika, Třebíč, okres Jihlava, zámek, Pavel Lohonka, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes omezení se budou na Vysočině konat vánoční koncerty i jiné oslavy. Kam lze vyrazit? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.