Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Některá města Vysočiny vzpomenou na svatého Václava. Kam vyrazit?

Na Vysočině probíhají oslavy spojené se svátkem svatého Václava. Program si připravilo Nové Město na Moravě. Zapojí se do něho i Horácké muzeum nebo Horácká galerie. V úterý si světce připomenou také další města. Na Vysočině je na 40 kulturních památek spojených se jménem hlavního patrona českého národa.

Novoměstské slavnosti nabídnou mimo jiné divadelní představení, besedy s historikem nebo Legendu o svatém Václavovi přednášenou v kostele svaté Kunhuty. „Doprovodný program zajistí vystoupení několika hudebníků nebo farmářské trhy," řekla Veronika Teplá z městského kulturního střediska. Slavnosti se ve městě konají už několik let, světce ve městě připomíná mimo jiné sgrafito vyvedené při příležitosti oprav kostela svaté Kunhuty a tehdy blížícího se 1000. výročí smrti svatého Václava ve 20. letech minulého století.

Kníže Václav se narodil kolem roku 907 jako nejstarší syn knížete Vratislava I. a jeho manželky Drahomíry. Na příkaz svého bratra Boleslava, který neskrýval výhrady vůči jeho vládě, byl Václav 28. září 935 (podle starší literatury 929) ve Staré Boleslavi zavražděn. Brzy po své smrti byl ověnčen mučednickou svatozáří - bylo to někdy mezi roky 972 až 975, kdy bylo v Praze založeno biskupství. Den české státnosti, který připadá na 28. září, byl státním svátkem vyhlášen v roce 2000.

V úterý bude v třebíčské bazilice svatého Prokopa Svatováclavský koncert, při kterém vystoupí Orchester virtuosis trebicenses, uvedlo na svém webu třebíčské městské kulturní středisko. Ve stejný den se bude na zámku v Náměšti nad Oslavou konat svatováclavská poutní mše.

Sedmnáctý ročník Svatováclavských slavností má za sebou Telč, konaly se 18. září. Brzký termín je podle starosty Vladimíra Brtníka (ODS) zažitý už asi 15 let. „Při prvních dvou ročnících zde nebylo moc lidí, tím, jak si to lidé spojovali do prodlouženého víkendu. Proto jsme se rozhodli to předsunout a osvědčilo se nám to," řekl Vladimír Brtník. V Telči podle něho svatého Václava připomíná rozměrné sgrafito na sokolovně vytvořené v roce 1924, která zachycuje výjezd blanických rytířů v čele se svatým Václavem.

Památky spjaté se svatým Václavem 

Podle památkového katalogu Národního památkového ústavu je na Vysočině přes 30 kostelů, kaplí a kapliček zasvěcených svatému Václavovi, památkově chráněných je také osm jeho soch. Mezi kaple patří i románská rotunda svatého Václava ve Štěpkově na Třebíčsku.

Místopisu svatováclavských památek na Třebíčsku se před lety věnoval muzikolog a novinář Viktor Velek. „Geneze mého zájmu je spojena s mým zájmem o téma svatého Václav v hudbě. Na to téma jsem napsal disertační práci a publikoval celou řadu studií. Práce novináře v lokálních novinách mi dala možnost navázat na časopisecký seriál, který kolem roku 1929 vycházel v Časopisu katolického duchovenstva. Tam vycházel na pokračování Místopis svatováclavský a já jsem si řekl, že postupně představím čtenářům různá svatováclavika," řekl Viktor Velek. Jeho třebíčský místopis svatováclavských památek je z roku 2012 a 2013. Věnoval se v něm i drobným památkám včetně zvonů, vitráží oken nebo zpracování svatováclavského tématu básníkem pocházejícím z Třebíčska Janem Zahradníčkem. „Na co rád vzpomínám, to je krásný starý zvon v Račicích – ten se nepodařilo nacistům sundat a roztavit," řekl Velek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky církve, svatý Václav, státní svátek, světec, zábava, Vysočina, Kraj Vysočina, slavnost, Horácké muzeum, Nové Město na Moravě, zámek Nové Město na Moravě, okres Třebíč, Vratislav I. Český, Jan Zahradníček, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá města Vysočiny vzpomenou na svatého Václava. Kam vyrazit? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.