Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O taneční kurzy je na Vysočině zájem větší než loni. Věnečky se někde konaly i v létě

Na Vysočině znovu začaly taneční kurzy pro středoškoláky. Někde evidují větší zájem navzdory tomu, že loňské kurzy omezila opatření proti koronaviru. Po jejich uvolnění se někde závěrečné věnečky konaly netradičně i v létě, řekli zástupci oslovených tanečních škol a organizátorů kurzů.

Třebíčské taneční studio Starstep, které pořádá taneční od roku 2010, loňské kurzy úplně zrušilo. „V září jsme měli tři lekce a najednou se to zastavilo s tím, že to bude na 14 dní. Tak jsme studentům řekli, že se jim za 14 dní ozveme, jak to bude vypadat. Nakonec se to všechno otevřelo až v květnu, navíc to byly omezené akce, takže jsme řekli, že začneme v září znovu," řekla za studio Jana Fenčáková. S obavami vypsali i nový kurz pro další zájemce. „A o ten teda byl veliký zájem, normálně máme asi okolo 300 nebo 350 dětí a letos máme o stovku víc," řekla Fenčáková.

Kurzy musely změnit místo konání, protože sál kulturního domu Fórum, kde se obvykle konají, byl až do srpna využívaný jako velkokapacitní očkovací centrum. Jeho provoz na konci srpna skončil, původní informace ale podle Fenčákové byly takové, že bude fungovat až do konce roku. Pořadatelé si proto už zjara pronajali jiné prostory, které jsou ale menší a nehodí se na závěrečný věneček, kterého se účastní i rodiče tanečníků. „Takže jak skončilo očkovací centrum, zase jsem se spojila s městem, budu mít v tom městském (sále) jen závěrečný věneček," řekla Fenčáková. Závěr kurzu je naplánovaný na prosinec.

Třetina účastníků je očkovaná 

Účastníci kurzů musejí mít před hodinami potvrzení o negativním testu na covid-19, prodělané nemoci nebo o očkování. Podle Fenčákové je očkovaná asi třetina účastníků. Z obavy před šířením nákazy studio zrušilo takzvané prodloužené, které obvykle pořádalo v polovině kurzu. „Jenže jsme se báli toho, že uděláme prodlouženou, kam přijde 300 rodičů a bude tam jeden dva nakažení a zavřou nám kurz kvůli karanténě, takže jsme se rozhodli, že zůstaneme jen v homogenních skupinách," řekla Fenčáková.

Kurzy jako náhradu za loňské zrušené pořádá i jihlavské DKO. „Loňský kurz z podzimu 2020 dobíhá teď. V půlce října by měli mít závěrečný věneček, pokud se nic nestane. Mezi tím jsme rozjeli nový kurz, zájem je, máme naplněno," řekla za DKO Jarmila Hlávková. Do kurzu se podle ní přihlásilo asi 200 lidí, což je v posledních letech obvyklé. „Letos je možná zájem o malinko větší, loni jsme tam mohli třeba ještě čtyři šest dětí přibrat, letos se to naplnilo, rozdíl trochu je, ale malý," řekla Hlávková. Hygienické podmínky jsou podle ní přísnější než na jiné kulturní pořady, vyžadují test provedený v laboratořích, samotest neuznávají.

Studiu Dancart Pelhřimov, které loni otevřelo taneční kurzy v Pacově na Pelhřimovsku, se podařilo zrušené hodiny nahradit do léta. „Věneček byl tehdy v Pacově až v půli července, což bylo takové netradiční, zajímavé," řekl za studio Václav Žoudlík. „Co se týká kurzů aktuálně, řekl bych že je tam mírná nejistota ze strany rodičů, kteří do dětí investují," řekl Žoudlík. Namísto dvou kurzů otevřel v Pelhřimově jen jeden větší kurz, jeden kurz je v Pacově. Důvodem úbytku podle něho mohou být obavy, které kvůli koronaviru panovaly zjara, kdy se přihlášky podávaly. Nyní se ještě někteří zájemci hlásí.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gymnázium Telč

Štítky ČR, školy, tanec, Vysočina, Kraj Vysočina, léto, COVID-19, studio, Pacov, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O taneční kurzy je na Vysočině zájem větší než loni. Věnečky se někde konaly i v létě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.