Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letecké vojenské cvičení Ample Strike skončilo. Zapojilo se do něj 600 vojáků

Leteckého vojenského cvičení se zahraniční účastí Ample Strike, které po třech týdnech skončilo, se zúčastnilo 600 vojáků aliančních armád. Cvičili na letišti v Náměšti nad Oslavou, v Čáslavi, Pardubicích, ve výcvikovém prostoru Boletice a v Bechyni. Hlavním cílem bylo sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s posádkami letadel a velitelů na zemi. Posádky více než 20 letounů a vrtulníků strávily ve vzduchu 450 hodin, sdělila Jindřiška Budiková, tisková a informační důstojnice 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.

Osmý ročník mezinárodního cvičení začal 30. srpna a skončil v neděli 19. září kdy se poslední zahraniční letadla rozletěla domů z vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou. Zaměřený byl především na trénování schopností předsunutých leteckých návodčí, tzv. JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Ti patří mezi elitní vojáky, kteří často působí v utajení za nepřátelskými liniemi. Piloty pak navádějí na cíl. „Čtrnáct týmů JTAC z devíti členských států NATO během cvičení provedlo 889 navedení letadel na cíl," uvedla mluvčí Jindřiška Budiková. 

Mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike 2021

Termín: 30. 8. - 19. 9. 2021 

Prostory: letiště Náměšť, Čáslav a Pardubice, VVP Boletice, posádka Bechyně

Účastníci: Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Slovenská republika, Spojené státy americké, Velké Británie, Polsko, Francie

Počet cvičících: AČR - cca 500 vojáků, alianční armády - cca 200 vojáků

Počet techniky: CZE - 4x Mi-24, 4x L-159, 1x JAS-39, NLD - 1x L-39C, HUN - 2x JAS-39, GER - 1x PC-9, 1x Learjet LJ-35, Eurofighter Typhoon, USA - 2x F-15,1x MQ-9, 2x KC-135

Vzdušné síly české armády reprezentovaly vrtulníky Mi-24 a letouny JAS-39 Gripen, doplňovaly je ještě Mi-171 Hip a L-159 Alca. Do cvičení se zapojily také maďarské letouny JAS-39 Gripen, nizozemský L-39C Albatros, německé cvičné stroje Learjet LJ-35 a Pilatus PC?9. Texaská národní garda přispěla bezpilotním letounem MQ-9 Reaper, který působil z českého území poprvé. Bezpilotník může podle dostupných informací zůstat ve vzduchu až 30 hodin. Sloužit může k bojovým zásahům nebo pro průzkum. Američané či Britové ho nasadili v Afghánistánu, Iráku i v bojích proti radikálům z takzvaného Islámského státu, použit byl údajně i k útoku na generála íránských revolučních gard Kásema Sulejmáního, který byl zabit při útoku amerických bezpilotních letounů v Bagdádu na začátku loňského roku.

Premiéru na cvičení Ample Strike zažili také američtí piloti stíhaček F-15 E Strike Eagle. Prováděli například tankování za letu ve spolupráci s tankerem KC-135. Stíhačky vzlétaly z britské základny RAF v Lakenheath a tankovaly nad Českými Budějovicemi.

Kvůli pandemii koronaviru se letošní cvičení konalo za zpřísněných opatření. Všichni zúčastnění se museli prokázat negativním PCR či antigenním testem, dokladem o očkování nebo o prodělaném onemocnění covid-19.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, armáda, letectví, Ample Strike, Náměšť nad Oslavou, Pardubice, Čáslav, Bechyně, Boletice, Armáda České republiky, USA, Mil Mi-24, Gripen, pandemie covidu-19, NATO, Islámský stát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecké vojenské cvičení Ample Strike skončilo. Zapojilo se do něj 600 vojáků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.