Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v Kachličce. Naopak v Trnávce se voda zlepšila

Na Vysočině hygienici znovu prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, který je v platnosti od konce července. V přehradě Trnávka na Pelhřimovsku už ode dneška koupání zakázané není, protože se v ní voda trochu pročistila, pořád má ale zhoršenou jakost. Nevhodná ke koupání je nadále nádrž Sedlice. Čistou vodu má v tomto kraji polovina z 18 kontrolovaných vodních ploch. Vyplývá to z aktuálních informací na webu krajské hygienické stanice.

Kachlička s osmi hektary vodní plochy je v chatové oblasti kilometr od obce Skála. Ve vodě tohoto rybníka je podle hygieniků mnoho sinic, průhledná je jen asi do 20 centimetrů. Na hladině je vidět vodní květ.

Sinice a zvýšené množství chlorofylu jsou i v přehradě Trnávka, kde je voda průhledná do víc než metru. Lidé by se tam po koupání měli osprchovat. Přehrada Sedlice poblíž obce Želiv je kvůli vysokému obsahu sinic a chlorofylu nevhodná ke koupání téměř nepřetržitě od konce července.

Čistou vodu rekreantům na Vysočině nabízejí rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý u Telče, biotop v Třešti, zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrada Dalešice, rouchovanské koupaliště Stejskal. Na Ždársku jde o rybníky Sykovec, Velké Dářko a biotop v Šiklově Mlýně. Teplota vody se v těchto rybnících a přehradách tento týden pohybovala nejčastěji okolo 20 stupňů Celsia.

Jen mírné znečištěný je rybník Medlov u Fryšavy pod Žákovou horou, který měl při kontrole hygieniků zakalenou vodu po dešti.

Zhoršenou jakost vody mají na Vysočině kromě Trnávky také Břevnická nádrž a rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku, rybník Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem, koupaliště v Novém Městě na Moravě a nádrž Pilská ve Žďáru nad Sázavou.

Ohodnoť článek

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, koupání, Vysočina, Kraj Vysočina, rybník, Trnávka, Kachlička, přehrada, okres Havlíčkův Brod, Sedlice, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v Kachličce. Naopak v Trnávce se voda zlepšila | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.