Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie na Vysočině kontrolovala zájezdové autobusy. Předpisy porušilo osm řidičů

Také v našem kraji probíhala během uplynulého víkendu dopravně bezpečnostní akce ROADPOL, která byla zaměřena na kontrolu autobusů a nákladních vozidel. Policisté na Vysočině měli svá kontrolní stanoviště na několika místech u dálnice D1 v obou směrech jízdy, ale také u páteřních komunikací zejména I. tříd v celém kraji. Do akce se zapojili policisté dopravní služby a odboru cizinecké policie.

„Akce se zaměřovala na kontrolu dodržování povinností pro osobní silniční dopravu se zaměřením na zájezdové autobusy. Policisté kontrolovali zejména dodržování povinností v oblasti sociálních předpisů, namontovaných tachografů a jejich ověření. U mezinárodních linek jsme kontrolovali platnost licence na provozování linky. U vozidel pro přepravu menšího osob (různé tranzity, mikrobusy) jsme kontrolovali počet sedadel, zdali nejsou ve vozidel dodatečně namontována další sedadla,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Policisté kontrolovali u řidičů potřebné doklady pro provoz a řízení autobusu, u řidiče prováděli dechové zkoušky a zajímal je také technický stav kontrolovaných vozidel. „Vzhledem k poměrně nízkému počtu projíždějících autobusů si policisté k silniční kontrole častěji vybírali také nákladní vozidla,“ připojuje Čírtková.

Policejní hlídky v průběhu akce zkontrolovaly celkem 318 vozidel a zjistily 79 přestupků, z nichž 75 vyřešily uložením pokuty v příkazním řízení.

„Ve čtyřech případech policisté přestupek zadokumentovali a odevzdají k řešení do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu. Ve čtyřech případech jsme zjistili překročení nejvyšší povolené rychlosti, v jednom případě řidič za jízdy telefonoval, v 17 případech nebyl připoután za jízdy bezpečnostním pásem, v osmi případech jsme zjistili nevyhovující technický stav vozidla. V pěti případech řidiči kontrolovaných vozidel nepředložili při kontrole doklad o pojištění odpovědnosti,“ doplňuje Čírtková některá další zjištění.

V rámci akce policie zkontrolovali 41 autobusů, z nichž 25 bylo tuzemských. Zbývajících šestnáct autobusů bylo zahraničních. „V osmi případech jsme v rámci silniční kontroly zjistili nějaké porušení – řidiči nepoužívali za jízdy bezpečnostní pásy a ve dvou případech jsme zjistili nevyhovující technický stav. Porušení jsme vyřešili na místě uložení pokuty v příkazním řízení. V oblasti kontroly dodržování sociálních předpisů jsme ve dvou případech zjistili u řidičů zahraničních autobusů porušení, když tito řidiči nedodrželi bezpečnostní přestávku a dobu jízdy. Oběma policisté uložili na místě pokutu v příkazním řízení,“ dodala k řidičům autobusů mluvčí Čírtková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, policie, autobus, nákladní, porušení, předpis, pokuta, Kraj Vysočina, Cizinecká policie, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině kontrolovala zájezdové autobusy. Předpisy porušilo osm řidičů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.