Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejlepším městem pro podnikání v kraji je Žďár nad Sázavou. Jihlava bere čtvrté místo

Nejlepším městem pro podnikání na Vysočině se za loňský rok stal Žďár nad Sázavou. Humpolec, vícenásobný vítěz srovnávacího výzkumu Město pro byznys, tentokrát skončil druhý. Třetí příčku v krajském kole obsadilo Velké Meziříčí. Výzkum se na Vysočině týká 15 obcí s rozšířenou působností. Výsledky sdělil mediální zástupce projektu David Pavlát.

Výzkum hodnotí podnikatelské prostředí i přístup veřejné správy. V Česku sleduje 205 obcí s rozšířenou působností a městské části Prahy.

Žďár nad Sázavou podle Pavláta předstihl ostatní obce v kraji především v přístupu veřejné správy. Podle analytiků má z pohledu podnikatelů třetí nejlepší webové stránky a druhý nejvyšší počet úředních hodin. Vůbec nejlépe dopadl Žďár nad Sázavou v testu elektronické komunikace. „Ten prostřednictvím několika vln fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí, které odcházejí směrem k podnikatelům ze živnostenského úřadu," uvedl David Pavlát.

Žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město) připomněl to, že město nedávno dokončilo novou průmyslovou zónu. „Pro nás je ocenění velkým závazkem do budoucna, protože Žďár nad Sázavou vidí v byznysu jeden z klíčových aspektů pro rozvoj," uvedl Martin Mrkos.

Stříbrný Humpolec podle výzkumu těží z dobré dopravní dostupnosti. „Do úplné špičky se v regionu řadí počtem podnikatelů, kterých také meziročně přibývá," uvedl Pavlát. Velké Meziříčí, které se dostalo na třetí pozici z předchozího desátého místa, má podle výzkumu nadprůměrný počet malých a středních podniků a v krajském porovnání i nižší daň z nemovitostí.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí podnikatelský potenciál obcí v ČR třináctým rokem. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom.

Výsledky krajského kola srovnávacího výzkumu Město pro byznys na Vysočině

Celkové pořadí 2020 /  Celkové pořadí 2019

1. Žďár nad Sázavou / Humpolec

2. Humpolec / Žďár nad Sázavou

3. Velké Meziříčí / Pelhřimov

4. Jihlava / Havlíčkův Brod

5. Třebíč / Jihlava

6. Pacov /Třebíč

7. Havlíčkův Brod / Pacov

8. Telč  /Bystřice nad Pernštejnem

9. Bystřice n. Pernštejnem / Světlá nad Sázavou

10. Světlá nad Sázavou / Velké Meziříčí

11. Nové Město na Moravě / Nové Město na Moravě

12. Náměšť nad Oslavou / Moravské Budějovice

13. Pelhřimov / Náměšť nad Oslavou

14. Moravské Budějovice / Chotěboř

15. Chotěboř / Telč

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vysočina.eu

Štítky hospodářství, správa, obce, ocenění, Vysočina, Žďár nad Sázavou, podnikání, výzkum, Kraj Vysočina, Jihlava, David Pavlát, Humpolec, Velké Meziříčí, Česko, Martin Mrkos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším městem pro podnikání v kraji je Žďár nad Sázavou. Jihlava bere čtvrté místo | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.