Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes je Pomněnkový den. Připomíná pohřešované děti, těch je nyní na Vysočině 35

Dnes si připomínáme takzvaný Pomněnkový den – mezinárodní den pohřešovaných dětí. Den je připomínkou pro všechny rodiče, kterým beze stopy zmizely jejich děti. Tento den se do českého povědomí poprvé zapsal v roce 2004. Ve světě si tento den připomínají již od roku 1983, kdy jej jako vzpomínkový označil tehdejší americký prezident Ronald Reagan. Prvotním impulsem k tomuto kroku byl 25. květen 1979, kdy se v americkém New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec. Jeho rodiče už chlapce nikdy neviděli.

Policisté na Vysočině za posledních pět let vyhlásili celkem 2148 pátrání po pohřešovaných dětech. Z tohoto počtu šlo o 1786 dětí, kterým byla nařízena ústavní výchova, a tyto děti uprchly ze školských zařízení určených k jejich výkonu nebo se jednalo o žadatele o udělení azylu, kteří opustí v průběhu řízení azylové zařízení.

„Z celkového počtu pak bylo pátráno po 489 dětech mladších patnácti let. Aktuálně je Krajským ředitelstvím policie Kraje Vysočina vyhlášeno pátrání po 35 pohřešovaných dětech. Ve všech případech se jedná o děti s nařízenou ústavní výchovou. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo nalézt a byly v pořádku,“ sdělil mluvčí policie David Linhart.

Proč právě pomněnka?

Anglický název tohoho modrého kvítku zní forget-me-not, což v překladu znamená nezapomeň na mě.

Důvody jejich zmizení byly různé – nejčastěji se jednalo o útěky z domova, kdy se děti snažily řešit nějaké své problémy, s nimiž si nevěděly rady. Většina pátrání skončila šťastně a rodiče se se svými dětmi shledali. „Jeden smutný a tragický případ kriminalistům ale dlouho z paměti nevymizí. Jedná se o případ z roku 2013, kdy byla pohřešována šestnáctiletá Petra z Jihlavska. Tato dívka byla nalezena mrtvá. Za její brutální vraždu byli pravomocně odsouzení tři pachatelé,“ vzpomíná mluvčí Linhart na jeden ze smutných příběhů.

Každá informace je důležitá 

Pátrání po osobě pohřešované je specifické v tom, že se jedná o osobu, u které je důvodná obava o její život a zdraví. Vždy je důležité zjistit co nejpodrobněji okolnosti pohřešování. V souvislosti s tím policisté provádějí prověrky v místech, ke kterým má pohřešovaná osoba nějaký vztah, například rodina, pracoviště, škola a podobně. Dále policisté prověřují ubytovací a zdravotnická zařízení.

„Pátrání je zveřejňováno v síti internet a regionálních médiích. Na základě zveřejnění pátrání ve sdělovacích prostředcích se daří vypátrat přibližně deset procent osob. Policisté samozřejmě využívají i speciální prostředky pátrání, které nebudeme z taktických důvodů uvádět,“ upřesnil David Linhart.

Specifickou skupinu pohřešovaných osob tvoří takzvané dítě v ohrožení. Jedná se o osobu mladší patnácti let, která se vzhledem ke svému věku může stát obětí nešťastné náhody, nebo postrádá přístup k životu potřebným lékům, nebo je prokazatelně fyzicky či psychicky handicapovaná nebo se stala obětí únosu.

Komunikace dítěte na sociálních sítích 

V případech únosu se jedná o případy zjevně vykazující známky násilí, nebo jejichž pachatel trpí duševním onemocněním nebo je labilní s nepředvídatelným chováním a jsou známy skutečnosti o tom, že pohřešovaná osoba je ohrožena na životě nebo zdraví. V těchto případech je spouštěn takzvaný Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Právě v těchto případech je prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků o pomoc žádána veřejnost. Zejména relace v televizi a rozhlase v mnoha případech vedou k vypátrání dítěte, případně k získání důležitých poznatků k pohybu pohřešovaného dítěte.

„Při vyhlašování pátrání po pohřešovaných dětech je velice důležitý zejména prvotní kontakt mezi rodiči a policisty, kteří potřebují získat co nejrychleji přesné a hlavně pravdivé a ucelené informace o dítěti, o jeho chování před tím, než zmizelo, o všech jeho případných problémech, a to i v případě, že tyto informace nemusí být pro rodinu vždy příjemné. Rodiče by neměli zamlčovat policistům žádné informace, které by mohly být při pátrání důležité. Policistům se poté mnohem snadněji stanovují verze, jakým směrem pátrání vést. Rodiče se většinou snaží zamlčet důležité informace například o výchovných problémech s dítětem, které pak situaci může řešit útěkem,“ dodává Linhart.

Většina osob, po kterých policie v teritoriu Kraje Vysočina pátrá, je zveřejněna veřejně na internetu. Záznamy k osobám lze nalézt na webových stránkách www.policie.cz v záložce „databáze - pátrání po osobách - vyhledávání“. Na těchto stránkách lze podle jednoduchého vyhledávače najít konkrétní osobu. V neposlední řadě lze využít sociální sítě www.facebook.com/PolicieCZ, www.youtube.com/PolicieCZwww.twitter.com/PolicieCZ.Poznatky k osobám v pátrání lze také zcela anonymně zasílat přímo na kriminální službu a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na adresu: krpj.patrani@pcr.cz

Velice důležitou roli hraje také komunikace dítěte na sociálních sítích. Proto je důležité, aby měli policisté o ztraceném dítěti co nejpřesnější a hlavně pravdivé a kompletní informace. Jak postupovat v případě, že pohřešujete své dítě, se také může veřejnost dozvědět například na webové stránce www.pomoztemenajit.cz. Na stránkách lze najít jak rady pro děti, tak rady pro rodiče, včetně kontaktů na orgány a organizace zabývající se touto problematikou.

Co všechno najdeme na internetu? 

V současné době se stále častěji setkáváme s případy pohřešovaných dětí, které navázaly kontakt s neznámým člověkem prostřednictvím sociálních sítí. Při vzájemné komunikaci uvedly svoje osobní údaje, telefonní čísla, zájmy a další údaje a v mnoha případech se nebránily ani schůzce „naslepo“. Toto chování je velmi rizikové, neboť právě sociální sítě jsou velmi často zneužívány pachateli násilné a mravnostní trestné činnosti páchané na dětech,“ upozorňuje policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Shlomaster (pixabay)

Štítky Pomněnkový, den, dítě, pohřesovaný, hledaný, policie, Vysočina, statistika, Kraj Vysočina, Ronald Reagan, sociální síť, New York, Internet, Facebook, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Pomněnkový den. Připomíná pohřešované děti, těch je nyní na Vysočině 35 | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.