Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

O letní tábory je na Vysočině zájem, někde navyšují kapacitu. Řada jich je už plná

Pořadatelé letních táborů na Vysočině evidují obdobný zájem o ně jako v minulých letech, někde kapacitu dokonce navyšují. Většina míst už je obsazená. Rodičům slibují možnost vrácení celé zálohy, kdyby se tábor kvůli epidemické situaci nemohl uskutečnit, nebo dítě onemocnělo. V kraji nejsou organizátoři, kteří by kvůli náročnějším podmínkám organizace od pořádání táborů upustili, řekl Jan Burda. předseda představenstva Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina.

„Nevíme o tom, že by někdo rušil tábory kvůli tomu, že neví, jaká je situace. Informace, které se teď objevily, jsou, že pravděpodobně bude u účastníků požadován antigenní test s certifikované laboratoře ne starší 72 hodin. Tam mám trošku obavu, jak to ta odběrové místa budou stíhat," řekl Jan Burda. Doufá, že tábory se budou moci konat za podobných podmínek jako loni. „Protože se ukázalo, že loňské prázdniny nebyly pro děti ani vedoucí velkým rizikem," řekl Burda. Tábor na Vysočině podle něho loni zažilo několik desítek tisíc dětí. „Vysočina je jedním z největších regionů, co se týče počtu běhů táborů, protože sem jezdí tábořit i děti a organizace z jiných krajů," řekl Burda.

Asi pro 600 dětí loni tábor uspořádal Dům dětí a mládeže (DDM) Třebíč. Letos nabízí 16 příměstských a čtyři pobytové tábory pro asi 800 dětí. „Tábory jsou naplněné už od února, je o ně velký zájem. Zatím to vypadá, že vláda s tábory počítá, že umožněné budou," řekla ředitelka DDM Třebíč Jarmila Pavlíčková.

Testování zatím není jasné 

„Jak přesně bude testování před táborem organizované, ještě není známé. Ale předpokládám, že se to v průběhu května a června ujasní," řekl ředitel DDM Jihlava Vilibald Prokop. Jihlavské DDM nabízí také pobytové i příměstské tábory, volná jsou poslední místa. Tábory jsou pro asi 800 dětí, což je méně než v minulých letech. Jedním z důvodů je chystaná rekonstrukce jedné ze dvou táborových základen DDM.

Na rekonstrukci se prozatím chystá projektová dokumentace, odsunout ji nebylo nutné, i když DDM Jihlava přišel kvůli omezenému provozu o část příjmů. Ročně hospodaří s asi 12 miliony korun. „V loňském roce nám chybělo asi 800 tisíc  korun a letos to bude určitě horší," řekl Prokop.

Vzdělávací organizace Chaloupky, která je propagátorkou výuky v přírodě, chce kromě tradičních letních táborů nabídnou i kempy, které mají být zaměřené na socializaci dětí i dohánění výuky omezené ve školním roce kvůli pandemii. Samotné letní tábory má připravené pro asi 300 dětí a už jsou takřka obsazené, u kempů bude záležet na zájmu rodičů, řekl za Chaloupky Jan Uher.

Mezi přihlášené pořadatele letních kempů rozdělí ministerstvo školství 100 milionů korun. Kempy se mohou konat v červenci a srpnu. Mají být alespoň pro 15 závazně přihlášených dětí a mají trvat minimálně 40 hodin rozložených do pěti kalendářních dnů. O dotaci mohly žádat spolky, neziskové organizace, ale i školy a firmy, které vykonávají činnost střediska volného času.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, covid, koronavirus, tábory, Vysočina, Kraj Vysočina, dětský tábor, Jan Burda, Dům dětí a mládeže, Jihlava, Jan Uher, Jarmila Pavlíčková, Chaloupky, DDM Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O letní tábory je na Vysočině zájem, někde navyšují kapacitu. Řada jich je už plná | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.