Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bobr na Vysočině: Vyšší škody na dřevinách jsou třeba na řece Sázavě nebo Jihlavě

Také na Vysočině můžeme vidět bobra evropského - chráněný druh živočicha, který fascinuje svou schopností aktivně měnit charakter prostředí ve kterém žije, a to poměrně v krátké době. Svými aktivitami, jako jsou stavby hrází, kácení dřevin, výstavby obydlí nor, polohradů a hradů, ucpávání odtoku a přítoku rybníků, výrazně přeměňuje vodní toky, vodní plochy a přilehlé nivy.

 Z biologického pohledu jde často o pozitivní efekty, například růst biodiverzity, diverzifikace krajinných a biotických složek, retence vody v krajině, ovšem v člověkem obhospodařované krajině velmi často vznikají problémy.

„Také v Kraji Vysočina je možné na mnoha místech spatřit pobytové znaky tohoto druhu na vodních tocích i rybnících. V případě trvalejšího osídlení lokality je možné nalézt kromě okusů i bobří stavby, škody na dřevinách jsou zde výrazně vyšší, například na řekách Sázava, Balinka včetně přítoků, Oslava, Jihlava,“ říká Lukáš Vlček, náměstek hejtmana krajského úřadu za oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Bobr evropský je silně ohroženým druhem dle české legislativy, zároveň je chráněn na základě požadavků mezinárodních úmluv a předpisů EU. Jednotlivé požadavky na zásah do přirozeného vývoje bobra jsou v Kraji Vysočina individuálně posuzovány v souladu s Programem péče vytvořeným pro tento druh.

Velmi přínosným pomocníkem při posuzování jednotlivých záměrů je i příručka Průvodce soužití s bobrem, která poskytuje návod, jak s bobry společný prostor sdílet.

Čím se bobr živí? 

Potrava je u bobra klíčovým parametrem osídlení stanoviště. Bobr je výhradní býložravec, vyhledává břehové porosty charakteru měkkého či tvrdého luhu, živí se dřevinami, vodními rostlinami a bylinami rostoucími na břehu. V zimním období jsou bobři silně vázáni na dřevinnou složku potravy – kůru, lýko a tenké větvě dřevin břehových porostů.

„V případě potřeby odstraňování dřevin poškozených bobrem je třeba respektovat výše uvedenou sezonnost potravní nabídky. Odstraňování okousaných dřevin v průběhu zimy způsobí z důvodu absence bylinného patra další okusy bobra za účelem potravy a vlastníci břehových porostů mají proto více škod. Z tohoto důvodu bývá z hlediska zájmů ochrany přírody požadováno, aby odstranění dřevin poškozených bobrem bylo prováděno nejdříve v první polovině dubna,“ vysvětluje Eva Horná z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

Krajský úřad Kraje Vysočina, odbor životního prostředí a zemědělství podle zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, administruje žádosti o náhradu škod i bobrem evropským. „První žádost byla administrovaná již v roce 2011 a v minulém roce byly proplaceny dvě žádosti ve výši 10 050 korun. Podrobnosti a konzultace poskytuje krajský odbor životního prostředí a zemědělství,“ sdělil závěrem náměstek Lukáš Vlček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky bobr, evropský, výskyt, řeka, dřeviny, Vysočina, dřevina, Kraj Vysočina, Jihlava, Sázava, zemědělství, životní prostředí, Lukáš Vlček, Evropská unie, Balinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobr na Vysočině: Vyšší škody na dřevinách jsou třeba na řece Sázavě nebo Jihlavě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.