Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sedmatřicetiletá žena z Vysočiny přišla kvůli fotkám na Facebooku o svůj invalidní důchod

Netradiční případ se nyní odehrál na Vysočině, má nepříjemnou dohru pro sedmatřicetiletou ženu. Ta se již 14 let léčí s nemocnou páteří. Kvůli onemocnění bere invalidní důchod. A o ten kvůli sdílení fotek na Facebooku přišla.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ze zveřejněných fotek usoudila, že žena problémy s hybností zveličuje. Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála je použití snímků k posouzení zdraví diskutabilní. Případ popsal dnešní deník MfDnes.

Uvedené sedmatřicetileté ženě se bortí páteř a meziobratlové ploténky jí přiškrcují nervy. Nyní je na rodičovské dovolené.

Původně měla žena pracovní schopnost sníženou o 35 procent, později jen o 30. Proti rozhodnutí ČSSZ se žena odvolala, ale podle posudkového lékaře je její pracovní schopnost snížená jen o 20 procent. Dokládal to snímky z Facebooku z otužování, plesu či poutě do Lurd. Podle ČSSZ je to oprávněný postup, když chce lékař objektivně zjistit, jak postižení člověka omezuje.

Lékař měl ženu sám vyšetřit, což se nestalo

Expert na zdravotní právo Dostál naopak upozornil na to, že snímky na Facebooku nemusí být aktuální, může na nich být dokonce někdo jiný, takže by měl lékař ženu především sám vyšetřit, což se nestalo.

„Facebook není platforma na zjišťování stavu člověka. Je to absolutně nepřijatelné," uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Lidé podle něho mají trvat na zdravotní prohlídce.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová | Zdroj ČTK, MfDnes

Štítky zdraví, sociální, internet, Vysočina, důchod, penze, Facebook, Kraj Vysočina, Česká správa sociálního zabezpečení, lékař, Ondřej Dostál, Národní rada osob se zdravotním postižením, invalidní důchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Indruch

Marcel Syrovec Ukázali se leda tak, že lidi umějí být pěkné svině a na základě jednoho článku odsuzují. Mám přítelkyni, která má tytéž problémy, co paní. Možná ne tak silné, ale řekl bych, že i ano. Nemá invalidní důchod jenom proto, že je hrdá, a odmítla jej. Projevuje se to tak, že zpočátku funguje relativně normálně, pak z ničeho nic bolesti, snížená hybnost dolních končetin, zato mravenčení, neschopenka, obstřiky a když nepomohou, tak injekce přímo do páteře (což je samo o sobě riskantní). A samozřejmě při nejbližší příležitosti ztráta zaměstnání neboť který zaměstnavatel by měl zájem o zaměstnance, co víc jak polovinu fondu hodin promarodí. Ale přitom, pokud je v klidu nebo relaxu, tak se jí to nepřihodí. Proto by klidně mohla tu pouť do Lurd absolvovat, mohla by i na ples, pokud by netančila breakdance a plavání je naopak na páteř super relax a je úplně jedno, jestli v teplém bazénu, či mezi krami v řece, pokud je člověk tak otužilý, že to zvládne. Takže závěrem. Revizní lékař si měl prostudovat závěry svých kolegů, pokud by měl pochybnosti, nechat ji vyšetřit v jiném zařízení a teprve potom rozhodnout. Rozhodnutí podle fotek na FB svědčí o absolutní ignoranci a neprofesionalitě.

Čtvrtek, 18. února 2021, 07:44Odpovědět

Marcel Syrovec

Tak aspoň se v diskuzi potvrdilo, že je paní simulantka. Mohli by jí to sebrat zpětně.

Pondělí, 15. února 2021, 11:14Odpovědět

Dalibor Vykoupil

A do Lourd nejspíš putovala, aby byla nemocnější, ne?

Čtvrtek, 11. února 2021, 18:47Odpovědět

Luboš Fiala

Paní je pěkná simulantka.To se ví už davno

Čtvrtek, 11. února 2021, 16:15Odpovědět

Jana Richterová

Souhlasím s p. Indruchem. Neříkám, že všichni revizní dr. jsou takoví, ale hodně ano. Sama jsem s takovou měla čest a právě kvůli podobné diagnóze a ID mi nepřiznala, protože jsem dle jejich slov omítla operaci.Přitom dle slov lékaře na neurochirurgii by se jednalo o těžkou operaci, kde výsledek by byl velmi nejistý a domluvili jsme se, že zatím operovat nebudou. Možná zprávu ani nečetla.

Středa, 10. února 2021, 10:49Odpovědět

Stanislav Indruch

Pokud se jedná o posudkové lékaře, zastávám ten názor, že je to odkladiště individuí s titulem MUDr, kteří jej získali tak nějak omylem. Jedno krásné rčení říká: Blbec zůstane blbcem, i když projde branami university.

Středa, 10. února 2021, 09:17Odpovědět

Pepa Netáhlo

Už přestaňtě dávat na ten facebook ty přišerný selfí podobizny.Fakt se na to nedá koukat.Nejhorší na tom je ,že na těch strašných fotkách ještě vypadáte líp,ta zkresluje a z určitýho úhlu nevypadáte ani tak tlustý,jako pak na živo.Děs běs,hnus fialovej.

Středa, 10. února 2021, 08:37Odpovědět

Michal Ficus

Takže, když na fb dám fotku z nemocnice jak pajdám, tak mi přiznají důchod ???Nee že bych se chtěl zastávat vychcánků co si na marodění postavili živobytí, ale je to tak, ne ?

Středa, 10. února 2021, 07:03Odpovědět

Michal Ficus

Takže, když na fb dám fotku z nemocnice jak pajdám, tak mi přiznají důchod ???

Středa, 10. února 2021, 07:02Odpovědět

Michal Ficus

Takže, když na fb dám fotku z nemocnice jak pajdám, tak mi přiznají důchod ???

Středa, 10. února 2021, 07:02Odpovědět

Drahomíra Perková

Panee Mišák, Mišák, s tím co se objevuje na FB máte plnou pravdu.

Úterý, 9. února 2021, 22:32Odpovědět

Mišák Mišák

To mají lidi z toho, že na FB sdílí každou kravinu veřejně. Když už, tak sdílejte pouze mezi "přáteli". Nikoho jiného vaše fotky stejně nezajímají, možná že ani ty přátele. To, že to státní úřad vzal jako bernou minci je věc jiná a paní by se měla odvolat.

Úterý, 9. února 2021, 20:39Odpovědět

Pavel Vizi

To já mám na Facebooku fotky v teplákách, tak začínám mít strach, aby mne nevsadili do vězení...

Úterý, 9. února 2021, 19:15Odpovědět

Vratislav Benda

Mě operovali nádor,zatím je to dobré,prošel jsem si ozařováním atd.Lékaři mi doporučili že mám nárok na částečný inva.důchod.A jak jsem byl překvapen když mi tzv.posudkový lékař sdělil.Že mi nic není, že jsem vlastně zdráv.Už jsem jen čekal že mi řekne simulante.Tak si o některých těch Mudr myslím své.

Úterý, 9. února 2021, 18:13Odpovědět

Josef Mašek

demokracie po sametovém puči řízená 31let bývalými bolševiky, prognostiky a burešáckými donašeči, má dnes mnoho různých kriminálních podob

Úterý, 9. února 2021, 16:38Odpovědět

Irena Cichá

Jana Novakova

Úterý, 9. února 2021, 15:55Odpovědět

Jana Novakova

ČSSZ a její posudkový ,,lékaři" jsou podle mne jedna z nejhorších institucí v tomhle státě. Pro mne je lékař ten, který léčí, operuje nemocné atd, ale ne individum, které si říká posudkový ,,lékař", který má v náplni práce slušného nemocného člověka pouze ponížit a vykopnout, jako největší póvl...Po těžkém úraze nohy mám stejnou zkušenost a je ze mne rasistka, neboť vím, jak je jednáno s problematickou menšinou v našem státě, kteří tyto dávky pouze využívají a zneužívají. Z celé ČSSZ je mi tak akorát na blití...

Úterý, 9. února 2021, 14:53Odpovědět

Drahomíra Perková

No vůbec ničemu se nedivím. Také mám zkušenosti ČSSZ. Po třech operacích páteře a nehybnosti dolní končetiny mi byl za éry pana Jůlinka odebrán invalidní důchod třetího stupně a to revizním lékařem mezi dveřmi jedním papírem s vysvětlením, že na to mají nárok. Po odvolání, mi revizní lékař řekl, že je rád, že může můj zdravotní stav posoudit on a né nějaký chytrák z krajské nemocnice. Takže vše zamítli a ve vyjádření ČSSZ mi bylo doručeno, abych si ve druhům stupni a při potížích našla zaměstnání, kde můžu měnit polohy.

Úterý, 9. února 2021, 14:38Odpovědět

Radek Slezák

Revize samozrejmě ano:Ale né tímto způsobem.Sjíždět pacientům profily na soc.sítích ? To jako vážně :)

Úterý, 9. února 2021, 14:15Odpovědět

Marcel Syrovec

Takových hypochondrů je 75%, kdo je skutečně nemocný, tak se snaží a kolikrát je mu hanba o i. d. žádat. Víc takových revizí.

Úterý, 9. února 2021, 14:03Odpovědět

Sedmatřicetiletá žena z Vysočiny přišla kvůli fotkám na Facebooku o svůj invalidní důchod | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.