Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některá zařízení v kraji už studenty nebudou potřebovat. Budou moci zpět do školy

Někteří středoškoláci pracující z nařízení hejtmana Vysočiny v sociálních a zdravotních zařízeních budou moci nastoupit do školy. Uvolní je zařízení, kde se nemocnost personálu výrazně snížila a už je nepotřebují. Práci mají nařízenou vysokoškoláci a žáci posledních ročníků zdravotních a sociálních oborů středních škol kvůli koronaviru. Pracovní povinnost se na Vysočině týká 145 středoškoláků, sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Žáci posledních ročníků středních škol se mají k prezenční výuce vrátit ve středu.

Úplně bez jejich pomoci se obejde Dům sv. Antonína v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. Podle jeho ředitele Petra Žáka v domově se 65 zaměstnanci pomáhalo 11 žáků. „Covid už tady nemáme ani u obyvatel, ani u personálu, vrátili jsme se do stavu, kdy jsme si schopni sami pomoct," řekl Petr Žák. Dřív podle něho byli žáci velkou pomocí.

V domově pro seniory Havlíčkův Brod má hejtmanem nařízenou práci 18 žáků. Nahradilo 16 nemocných pracovníků, což je podle ředitelky Hany Hlaváčkové asi desetina všech. „Se školami jsme domluvení, že nám je (žáky) nechají do 30. listopadu," řekla Hana Hlaváčková.

V Nemocnici Havlíčkův Brod pomáhá 30 studentů středních a vyšších odborných škol, řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. I když se 25. listopadu vrátí do škol, s nemocnicí budou dál spolupracovat, například o víkendech. „Strašně si toho vážíme, přesto, že půjdou do školy, většina z nich řekla, že tady chce zůstat a pomáhat nám dál," řekla Petra Černo. V nemocnici, ve které pracuje přes 1100 lidí, má nyní v karanténě nebo v izolaci 35 zaměstnanců. „Byla doba, kdy jsme jich měli 90 i 100, situace je teď výrazně lepší," řekla Černo.

Krajské nemocnice informují o mírném zlepšení 

Mírné zlepšení v nemocnosti pracovníků je i v dalších krajských nemocnicích, v Nemocnici Třebíč, kde pomáhá 42 studentů, nebo v Nemocnici Nové Město na Moravě, ve které pracuje 17 žáků vracejících se ve středu do škol. Pracuje tam i 33 studentů vyšší odborné školy, kteří v nemocnici zůstanou. „V tuto chvíli máme 28 zaměstnanců nemocných a jeden je v karanténě," řekla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková. Nemocnice má asi 1000 zaměstnanců.

V zařízeních vypomáhají i studenti vysokých škol. Podle Svatošové platí pracovní povinnost pro 107 studentů, 68 z nich jsou z jediné vysoké školy v kraji - Vysoké školy polytechnické Jihlava. Šest vysokoškoláků pracuje i v Domově pro seniory v ulici Manželů Curieových v Třebíči. „Zatím jsme rádi, že zde jsou, protože z personálu v přímé péči máme pořád tak jednu třetinu covid pozitivní," řekla ředitelka domova Zuzana Malásková. O klienty se stará běžně 53 lidí. „Okolo 20 je stále na nemocenské," řekla Malásková.

Střední školy na Vysočině navštěvuje podle Svatošové v denní formě studia 20 300 žáků. V závěrečném ročníku je 4870 žáků. V závěrečném ročníku sociálních oborů (ošetřovatel, pečovatelské služby, sociální činnost) je 137 žáků a 229 žáků je v závěrečných ročnících zdravotnických oborů (zdravotnický asistent, laboratorní asistent, zdravotnické lyceum).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oblastní nemocnice Náchod / Facebook

Štítky koronavirus, covid, personál, školy, nemocnice, sociální, Vysočina, Kraj Vysočina, střední škola, COVID-19, Petr Žák, Hana Hlaváčková, Moravské Budějovice, okres Třebíč, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá zařízení v kraji už studenty nebudou potřebovat. Budou moci zpět do školy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.