Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Den architektury přiblíží městské stavby i roubenky. Ukáže se i jihlavská psychiatrie

Říjnový Den architektury přiblíží veřejnosti na Vysočině areál psychiatrické nemocnice v Jihlavě vzniklý podle návrhu významného funkcionalistického architekta Bohuslava Fuchse. Další Fuchsovou stavbou, budovou městské spořitelny, provedou zájemce odborníci v Třebíči. Ve Žďárských vrších se lidé mohou podívat zase na zdařilé rekonstrukce roubenek i novostavby chalup, program bude i v Humpolci, za pořadatele festivalu sdělila Silvie Marková.

Areálem jihlavské psychiatrické nemocnice, který byl Fuchsem navržený rovněž ve 30. letech minulého století, provedou architekti zájemce z řad veřejnosti 3. října. V Třebíči se lidé sejdou ve čtvrtek 1. října s městským architektem Jaroslavem Hulínem. O den později se dostanou do budovy městské spořitelny na Karlově náměstí postavené počátkem 30. let. Na sobotu je v Třebíči připraveno setkání s autory nové přístavby katolického gymnázia.

Průvodci po zajímavých stavbách Ždárských vrchů, od Třech Studní přes Krátkou a Kadov až po Svratku, budou 3. října Petr a Štěpán Matějkovi a Jakub Zeman. Jedná se o druhý ročník autobusového výletu, místa je potřeba předem zamluvit. Program v Humpolci nabídne rodinné dílny zaměřené na architekturu první říjnovou sobotu a procházku za architektonickými zajímavostmi 7. října.

Festival Den architektury se letos bude konat podesáté, program připravuje přes 100 měst a obcí v Česku i na Slovensku. Architekti během prvních sedmi říjnových dnů pozvou veřejnost na běžně nepřístupná místa nebo místní architekturu představí v nových souvislostech.

Podle Silvie Markové se organizátoři kvůli koronaviru festival rušit nechystají i vzhledem k tomu, že se jedná hlavně o venkovní akce. Případné změny programu budou zveřejněny na webu.

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky ČR, architektura, festival, Vysočina, architekt, Bohuslav Fuchs, Třebíč, Humpolec, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, Jaroslav Hulín, chalupa, Zdeněk Neubauer, Karlovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den architektury přiblíží městské stavby i roubenky. Ukáže se i jihlavská psychiatrie | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.