Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vítěz senátních voleb Vystrčil je zkušeným politikem. Byl také hejtmanem, starostou a pedagogem

Druhé kolo senátních voleb je za námi. Z něj jako jasný vítěz vyšel dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten má s politikou bohaté zkušenosti. Pohybuje se v ní už od 90. let, kdy v roce 1991 vstoupil do čerstvě založené strany ODS.

Vystrčil nejen politikem 

Dvaašedesátiletý Miloš Vystrčil působil v minulosti jako středoškolský učitel, od roku 1990 byl zastupitelem v Telči, mimo jiné byl také starostou Telče, stál také v čele Kraje Vysočina coby hejtman (2004 - 2008). Na podzim 2008 už ale funkci neobhájil, krajské volby tehdy vyhrála sociální demokracie a hejtmanem se s podporou komunistů stal krajský lídr ČSSD Jiří Běhounek.

VOLBY 2022: Vystrčilovo přesvědčivé vítězství ve většině velkých sídel. V Kostelci o jeden hlas vyhrála Nagyová

Dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil obhájil svůj mandát v horní komoře Parlamentu České republiky. Ve volebním obvodu 52 přesvědčivě porazil Janu Nagyovou (ANO 2011), získal 60,03 procent hlasů. Zisky ve větších sídlech tohoto obvodu...

Šlo o zřejmě nejsledovanější duel těchto senátních voleb, voličská účast byla na Jihlavsku podstatně vyšší než před šesti roky. Podle www.volby.cz přišlo ve druhém kole 38,74 procenta voličů, což byla s velkým odstupem nejvyšší volební účast ze všech obvodů, kde se dnes druhé kolo senátních voleb konalo.

Funkce v Senátu

- předseda Senátu Parlamentu České republiky
- předseda Organizačního výborupředseda Podvýboru Organizačního výboru pro státní vyznamenání
- člen Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
- člen Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí

Do Senátu byl poprvé zvolen za ODS v roce 2010, nahradil tehdy dlouholetého jihlavského senátora Václava Jehličku (mimo jiné ministra kultury z let 2007 až 2009), který v roce 2010 už nekandidoval. Vystrčil je od roku 2000 také zastupitelem Kraje Vysočina.

V listopadu 2016 se stal předsedou senátorského klubu ODS poté, co jeho předchůdce Jaroslava Kuberu zvolili místopředsedou Senátu. V únoru 2020 Kuberu nahradil i v čele Senátu, když jej kolegové zvolil předsedou horní komory poté, co Kubera 20. ledna nečekaně zemřel na infarkt. 

Rodák z Dačic v letošní volbě kandidoval pod hlavičkou koalice SPOLU s podporou Starostů pro občany. 

Pod drobnohledem médií 

V souvislosti s Vystrčilovým působením v čele Senátu se zatím v médiích nejvíce probírala jeho cesta na Tchaj-wan, kterou od od roku 2019 plánoval už Kubera a nad kterou vyjádřila velkou nelibost Čína. Právě čínský tlak včetně dopisu z velvyslanectví, který týden před smrtí dostal Kubera během novoročního oběda s prezidentem Milošem Zemanem, výrazně ovlivnily Vystrčilovo rozhodnutí. Rozhodl se pro ni i přesto, že cestu nedoporučil prezident Zeman, stejně se podle něj zachovali i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vystrčil cestu na Tchaj-wan společně s dalšími senátory a podnikateli absolvoval na přelomu srpna a září 2020. Po jeho návratu označil Zeman cestu za „klukovskou provokaci" a uvedl, že už Vystrčila nebude zvát na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice.

Miloš Vystrčil se narodil 10. srpna 1960 v Dačicích, od narození však žije v Telči. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Řadu let byl zástupcem ředitele gymnázia, mezi roky 1998 a 2001 působil jako starosta města.

Je ženatý a má dvě dospělé dcery. Ze zájmů uvádí běh, folkovou a trampskou hudbu a přírodovědnou literaturu. 

Stav prezidenta Zemana 

Během loňského října se Vystrčil oficiálně dotázal Ústřední vojenské nemocnice v Praze na zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který byl v tu dobu hospitalizován v této nemocnici a jeho kancelář odmítala sdělovat veřejnosti i politikům informace o jeho zdravotním stavu. Nemocnice Vystrčilovi sdělila, že Miloš Zeman není v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti, Vystrčil proto jako předseda Senátu sdělil, že v případě nezlepšení prezidentova zdravotního stavu bude nutné přistoupit k aktivaci článku 66 Ústavy.

Vzhledem ke zlepšení prezidentova stavu nakonec Vystrčil přípravy na aktivaci zmiňovaného článku o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády ukončil. Zeman poté v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD) řekl, že se domnívá, že okolnosti jeho podzimní hospitalizace, kterou provázely úvahy o dočasném převodu pravomocí hlavy státu, byly „jistým pokusem o puč". Ministrovi spravedlnosti Petrovi Blažkovi (ODS) podal na konci června podnět k prověření možné sabotáže. Vrchní státní zastupitelství v Praze na začátku července uvedlo, že Zemanovo podezření nebylo důvodné.

Voliči rozhodli o vítězi v druhém kole senátních voleb. Miloš Vystrčil (ODS) se ziskem 60 % hlasů obhájil pozici z prvního kola a zároveň i svůj dosavadní senátorský mandát. V druhém kole se utkal s Janou Nagyovou (ANO 2011), která je spojována s...

Lidé si musí poradit sami." 

Kritiku opozice sklidil v poslední době za výrok, že vyšší zálohy za energie musí lidé chvíli zvládnout sami. „Musí to nějakou dobu zvládnout sami. Samozřejmě jsou tady ale jiné možnosti, jako příspěvek na bydlení, je tady také pětitisícová pomoc. Není to tak, že by byli lidé úplně bez příspěvků a bez pomoc," řekl Miloš Vystrčil v srpnu serveru Novinky.cz.

Vystrčil letos v dubnu navštívil s dalšími senátory z Česka a Polska Ukrajinu.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Vystrčil | Zdroj milosvystrcil.cz, ČTK

Štítky volby, Senát, senátní, vítěz, Miloš Vystrčil, obvod, 52, Jihlavsko, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, Miloš Zeman, Senát Parlamentu ČR, předseda senátu, Jaroslav Kubera, Telč, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítěz senátních voleb Vystrčil je zkušeným politikem. Byl také hejtmanem, starostou a pedagogem | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.