Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Ženská uskupení měla na Vysočině v komunálních volbách oproti mužům menší zisky

Volební souboj uskupení, která si dala do názvu slovo muži nebo ženy, skončil v komunálních volbách na Vysočině ve prospěch mužů, kteří získali v zastupitelstvech obcí víc mandátů. Celkový počet mužů v zastupitelstvech měst a obcí Vysočiny je oproti počtu žen trojnásobný. Vyplývá to z údajů na webu volby.cz.

V obci Kouty na Třebíčsku byly podané tři kandidátní listiny, mezi nimi i Kouty - ženy. Získaly jeden z devíti mandátů. Jejich dva konkurenti - Pro Kouty a sportovci a Hasiči a myslivci pro Kouty - mají po čtyřech zastupitelích.

V menšině zůstaly i Ženy pro Mohelno. V Mohelně na Třebíčsku získaly čtyři místa zastupitelek, většinu 11 míst v patnáctičlenném zastupitelstvu mají zastupitelé uskupení Stále za Mohelno.

Volební výsledky v krajském městě se kompletně sečetly až v pozdních večerních hodinách. Několik politických subjektů balancovalo na mezní hranici pěti procent, bylo to proto napínavé až do konce. Nyní je už jasné, že křesla v jihlavském...

V obci Vír na Žďársku kandidovala vedle uskupení Vize Vír 2026 a Spolky Vír také uskupení Muži pro Vír a Ženy pro Vír. V patnáctičlenném zastupitelstvu mají své zástupce všichni, nejvíc ale Muži pro Vír se šesti mandáty, Ženy pro Vír jsou v zastupitelstvu čtyři.

Jen souboj mužů a žen se odehrál v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Uskupení Pro Cerekev muži získalo šest mandátů. Pro Cerekev ženy jich mají pět. „Postavili jsme dvě kandidátky, protože jsme chtěli voličům umožnit vybírat z kandidátů. Volební zákon neumožňuje napsat na jednu kandidátku 22 lidí na 11 zastupitelských mandátů. Rozdělení na ženy a muže nám přišlo přirozené. Vyzývali jsme voliče, ať nám to namíchají. Výsledkem je, že například z posledního místa nám jedna kandidátka poskočila až do zastupitelstva," vysvětlil redakci Drbny po zveřejnění výsledků Zdeněk Dvořák, dosavadní starosta Dolní Cerekve a zároven jednička na kandidátce Pro Cerekev muži. 

Také v krajské Jihlavě je sečteno a už jsou známa jména všech (staro)nových zastupitelů. Nejvíce přízně získalo u voličů hnutí ANO 2011, které v komunálních volbách vedl Radek Popelka. Na druhém místě skončila koalice ODS a KDU - ČSL, jež vedl...

Jistotu výhradně dámského složení zastupitelstva měl už před volbami Okarec na Třebíčsku, kde ale byla jedinou kandidující stranou ČSSD. Na listině však bylo pouze pět žen, stejně jako míst v zastupitelstvu. I tak přišlo volit 58 ze 102 voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky komunální, volby, demografie, obce, výsledky, zisk, mandát, zastupitel, zastupitelstvo, Vysočina, Kraj Vysočina, Kouty, okres Třebíč, Mohelno, Zdeněk Dvořák, Dolní Cerekev, ČSSD, okres Žďár nad Sázavou, komunální volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Ženská uskupení měla na Vysočině v komunálních volbách oproti mužům menší zisky | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.