Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: V Jihlavě vítězí se 14 mandáty ANO. Druhá je koalice ODS a KDU - ČSL, třetí je SPD

, aktualizováno 25. září 2022, 11:00

Také v krajské Jihlavě je sečteno a už jsou známa jména všech (staro)nových zastupitelů. Nejvíce přízně získalo u voličů hnutí ANO 2011, které v komunálních volbách vedl Radek Popelka. Na druhém místě skončila koalice ODS a KDU - ČSL, jež vedl dosadavní náměstek Petr Ryška. Mezi zastupitele se dále dostali členové politických subjektů SPD, STAN a koalice Pirátů a Fóra Jihlava (PiFo).

Voliči, kteří v Jihlavě vybírali z 12 politických uskupení, poslali do jihlavského zastupitelstva následujících 37 kandidátů. Až na tři výjimky zůstalo zachováno pořadí kandidátů tak, jak je nominovaly kandidující strany.

  • 14 mandátů, které získalo vítězné hnutí ANO, obsadí Radek Popelka, Jiří Pokorný, Richard Šedivý, Jiří Kotlík, Magdaléna Skořepová, Jaroslav Drahoš, Zdeněk Faltus, Jana Nagyová, Jan Hofman, Lukáš Nekula, Alois Pindjak, Pavel František Daněk, Ctibor Čepička a Jiřina Gáliková.
  • 11 mandátů, které získala koalice ODS a KDU-ČSL obsadí 7 kandidátů z ODS a 4 KDU-ČSL. Konkrétně jde v prvním případě o Petra Ryšku, Vítězslava Schrek (hejtman poskočil díky preferenčním hlasům z 10. pozice na kandidátce), Davida Beke, Jaroslava Huňáčka, Vojtěcha Prchala, Hanu Šíma a Jaroslava Vymazala. Za KDU-ČSL pak uspěli Martin Laštovička, Petr Piáček, Marie Palánová a Karel Voldán.
  • SPD budou v zastupitelstvu reprezentovat Petr Paul, Tomáš Havlík, Richard Schleis a David Mészáros
  • za STAN usednou v zastupitelských křeslech Radek Hošek, Miroslava Zápotočná, Libor Kuchyňa (na zvolenou pozici poskočil z nevolitelného 15. místa) a Radek Rychnovský.
  • i uskupení PiFo zaznamenalo posun díky preferenčním hlasům. Nezávislé kandidáty Karolínu Koubovou a Daniela Škarku doplnil tradiční jihlavský „skokan“ Marek Hovorka, který už po několikáté z nevolitelné pozice usedne mezi zastupitele. Čtvrtý mandát obsadí pirátka Tereza Kafková.
Kraj Vysočina ukončil sčítání hlasů jako třetí mezi kraji. Volební účast byla 52,8 %, což ji činí vůbec nejvyšší v celé ČR. 

Komentáře lídrů

Jak v sobotu prozradil Radek Popelka, lídr vítězného hnutí ANO 2011, on i jeho kolegové s vítězstvím počítali. „Doufáme, že to klapne. Minimálně bychom chtěli obhájit současných deset mandátů, ale mohli bychom klidně jít až na dvanáct," shrnul včera během sčítání redakci Drbny své očekávání jihlavský lídr Radek Popelka. Jeho přání bylo nakonec vyslyšeno, ANO v jihlavském zastupitelstvu nebude mít vytoužených 12, ale rovnou 14 křesel. Nemohl tak být nespokojen.

„Výsledek přijímáme s velkou pokorou, dostali jsme velkou důvěru a musíme se toho zhostit důstojně ku prospěchu Jihlavy,“ hodnotí konečné výsledky Popelka, podle kterého se na výsledcích projevila jak kvalitní práce v opozici, silné osobnosti a konzistentní názory na komunální úrovni, tak celospolečenská nálada. 

Hnutí ANO pro po volební vyjednávání osloví všechny subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. „Ano, nabízí se spolupráce s ODS a KDU-ČSL, se kterými bychom utvořili pohodlnou většinu. “ říká Radek Popelka. Dle něj je ale možný i scénář z před čtyř let, kdy bylo ANO navzdory vítězství ve volbách "vyšachováno" a skončilo v opozici. Podle lída ANO je každopádně potřeba vytvořit silnou koalici, protože Jihlava jde do těžkého období a rozbroje v zastupitelstvu si nemůže dovolit.   

VOLBY 2022: Kandidáti se sešli ve svých štábech v Jihlavě. Všichni napjatě sledují výsledky

Výsledky voleb on-line sledují také jednotliví kandidáti v čele se svými lídry. Ve všech štábech, které během dnešního odpoledne a podvečera navštívila redakce Drbny, vládla poklidná atmosféra. Všichni na plátně sledovali výsledky, které se...

Podle osloveného Petra Ryšky, lídra ODS a KDU - ČSL, se ve výsledcích projevují výsledky kampaně, které tady jsou. „Lidi jsou náchylní věřit slibům. Kdybychom měli deset křesel, bylo by to dobré," řekl Drbně dnes v podvečer Petr Ryška. „Až to dopadne, tak si sedneme a pokusíme se dohodnout koalici tak, abychom byli schopni plnit náš program. Pokud ne, do koalice nepůjdeme," dodal ještě na otázku o povolebních vyjednáváních.

Lídr starostů Radek Hošek v průběhu podvečerního sčítání věřil, že STAN bude mít ještě větší počet zastupitelů, než stávající průběžný přepočet čtyři. tento počet se nakonec ukázal jako konečný. „Chtěli bychom šest nebo sedm zastupitelů," zodpověděl ve volebním štábu na redakční dotaz. Dále dodal, že pokud budou mít možnost do vedení města promluvit, chtějí pokračovat s co největší komunikací s občany tak, jak to dělali během kampaně.  

„Rozhodli jste, že chcete změnu v Jihlavě. Současná koalice ztratila svou většinu. A s tím půjdeme do dalších jednání. Děkuji vám všem za obrovskou podporu," vzkázal Hošek svým voličům po zveřejnění výsledků voleb. 

Dosavadní primátorka Karolína Koubová, která byla v čele kandidátní listiny uskupení PiFo, během soboty redakci Drbny uvedla, že očekává zisk minimálně čtyř mandátů. Tak to i dopadlo, stejný počet křesel v zastupitelstvu získal i STAN a SPD. Právě povolební spolupráci s SPD si Koubová představit nedokáže, u ostatních stran by byla k jednání přístupná. 

„Ale teď záleží na těch největších, tedy ANO a ODS s KDU-ČSL, jak se domluví nebo nedomluví, i bez nás by totiž utvořili pohodlnou většinu,“ uvedla k možnému koaličnímu potenciálu Koubová, které jde o zejména o programovou jednotu. „Ve městě jsme nastavili nějaké nové věci, kterých bylo např. opoziční ANO hlasitým kritikem. takže je otázkou, jak by tyto věci pokračovaly,“ krčí rameny s tím, v nejbližších dnech bude PiFo spíše ve vyčkávací pozici. 

Redakce Drbny Koubovou oslovila ještě i po konečných výslledcích. „Čtyři mandáty jsou spodní hranice toho, v co jsme věřili. Jsme přístupní jak koaličnímu jednání, pokud najdeme programovou shodu, ale jsme také připraveni odejít do opozice, pokud ji nenajdeme."


Pod pětiprocentní hranicí, která zajišťuje místo v zastupitelstvu, nakonec skončilo nové uskupení Jihlava srdcem (4,86 %), koalice Žijeme Jihlavou (4,75 %), ČSSD a Levice (3,97 %), nově vzniklé uskupení Spolek za zdravou Jihlavu (3,77 %), KSČM (3,61 %), Moravské zemské hnutí (0,09 %) a nově vzniklá Malá strana velkých cílů (0,06 %). 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser, Radek Hošek / Facebook

Štítky volby, výsledky, komunální, zastupitelstvo, radnice, Jihlava, KDU-ČSL, koalice, ANO 2011, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Radek Popelka, Petr Ryška, Starostové a nezávislí, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Jihlavě vítězí se 14 mandáty ANO. Druhá je koalice ODS a KDU - ČSL, třetí je SPD | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.