Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Do komunálních voleb jde v Jihlavě dvanáct stran. Kdo bude jejím primátorem?

Úterý 19. července bylo posledním dnem, kdy úřady přijímaly kandidátní listiny do podzimních komunálních voleb. Podle informací z jihlavské radnice v krajské Jihlavě požádalo o registraci 12 subjektů. Pro podzimní komunální volby v Jihlavě vznikla tři zcela nová politická uskupení.

„Nyní bude následovat přezkum a opravy, registrace proběhne až následně, a to nejpozději do 6. srpna,“ uvedla Aneta Hrdličková z jihlavského tiskového oddělení.

Voliči v Jihlavě letos budou moci vybírat z kandidátů ze 12 politických subjektů, což je o čtyři více než v roce 2018. V podzimních volbách, které se budou konat 23. a 24. září, v Jihlavě budou figurovat zcela nové tři strany – Jihlava srdcem, Malá strana velkých cílů a Spolek za zdravou Jihlavu. Starostové a nezávislí mají samostatnou kandidátní listinu.

Naopak občanští demokraté a lidovci, kteří šli do minulých voleb v krajském městě Vysočiny samostatně, podali podle očekávání společnou kandidátku. O primátorský post se bude opět ucházet o současná primátorka Jihlavy Karolína Koubová, stejně jako její dva náměstci Petr Ryška a Vít Zeman. ČSSD spojila síly s Levicí.

Pojďme si nyní krátce představit lídry všech 12 přihlášených politických stran a uskupení. Strany jsou seřazeny zcela nahodile. 

ANO 2011

V Jihlavě povede kandidátku bývalý náměstek primátora Rudolfa Chloupka a současný městský zastupitel, jednapadesátiletý Radek Popelka, který se nyní věnuje podnikání.

Piráti a Fórum Jihlava (PiFo)

Lídryní tohoto nového spojení je současná primátorka Jihlavy, sedmatřicetiletá Karolína Koubová. V roce 2018 kandidovala jako jednička za Fórum Jihlava.

O přízeň v komunálních volbách se bude v Jihlavě ucházet dvanáct politických subjektů

V úterý odpoledne bylo ukončeno přijímání kandidátních listin pro letošní komunální volby. V Jihlavě se vstup do zastupitelstva bude ucházet dvanáct politických subjektů.

ODS a KDU-ČSL

Číslo jedna na společné kandidátce ODS a lidovců má pětapadesátiletý Petr Ryška, který v současné době na jihlavské radnici zastává funkci náměstka primátorky v oblasti sportu a rozvoje města.

KSČM

Jihlavská KSČM dala do čela Ladislava Vejmělka, který teď také zasedá v městském zastupitelstvu. Vejmělkovi je 63 let.

Jihlavské zastupitelstvo má 37 členů. V roce 2018 měli jihlavští voliči možnost vybírat z 10 stran a hnutí. Do letošních voleb se v Jihlavě registrovalo 12 politických uskupení. 

Letošní volby do zastupitelstev obcí a doplňovací volby do Senátu Parlamentu ČR se budou konat 23. a 24. září 2022, případné druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR 30. září a 1. října 2022.

Volební lístky se do schránek všem voličům musí dostat nejpozději tři dny před konáním voleb, avšak opět budou k dispozici i ve volebních místnostech. 

ČSSD a Levice

Pro letošní komunální volby spojili síly také sociální demokraté s Levicí, jejich společným lídrem bude jihlavský a krajský zastupitel, osmačtyřicetiletý Martin Hyský.

Žijeme Jihlavou (TOP09 + Zelení)

O post primátora se bude ucházet další současný náměstek primátorky, padesátiletý Vít Zeman, který vede společnou kandidátku Žijeme Jihlavou (TOP09 + Zelení). Na jihlavské radnici má nyní na starosti životní prostředí, úsek územního plánu města a také útvar městského architekta.

SPD

Třiasedmdesátiletý Petr Paul povede jihlavskou kandidátku Svobody a přímé demokracie (SPD). Paul je nyní opozičním zastupitelem v Jihlavě. SPD má do podzimních voleb podporu Trikolory.

Kdo by se měl stát ve volbách 2022 primátorem / primátorkou Jihlavy?

Celkem hlasovalo1763 čtenářů

STAN

Starosty a nezávislé (STAN) bude s číslem jedna v komunálních volbách zastupovat pětačtyřicetiletý manažer Radek Hošek.

Moravské zemské hnutí

Číslo jedna si do podzimních voleb za Moravské zemské hnutí nese dlouholetý aktivista, šestašedesátiletý důchodce Zdeněk Kučírek.

Hnutí ANO teď má v Jihlavě deset zastupitelů z 37. Fórum Jihlava drží v městském zastupitelstvu sedm míst, ODS šest a Žijeme Jihlavou čtyři. Lidovci mají stejně jako KSČM tři zastupitele a ČSSD a SPD po dvou.

Jihlava srdcem

Zcela novým politickým sdružením v Jihlavě je Jihlava srdcem. To si jako svou jedničku do podzimních voleb vybralo sedmapadesátiletou podnikatelku Martu Nagyovou.

Spolek za zdravou Jihlavu

Nováčkem na jihlavské politické scéně je i hnutí Spolek za zdravou Jihlavu, které do komunálních voleb coby lídr povede devětapadesátiletý podnikatel Milan Matějka.

Malá strana velkých cílů

Trojlístek nováčků uzavírá nově vzniklá Malá strana velkých cílů. Zde se však redakci Jihlavské Drbny do sepsání tohoto článku nepodařilo zjistit jméno lídra.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj ČTK, Město Jihlava

Štítky volby, komunální, strana, kandidát, registrace, politika, anketa, Jihlava, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, radnice, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, ČSSD, KSČM, Malá Strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Do komunálních voleb jde v Jihlavě dvanáct stran. Kdo bude jejím primátorem? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.