Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Souběh funkcí u nových poslanců. Ryba končí na Slovensku, lékařka Bělohlávková rezignuje na post místostarostky

Parlamentní volby, které se v ČR konaly během uplynulého víkendu, za Vysočinu přinesly desítku poslanců. Z nich je šest zcela nových tváří, čtyři poslanci obhájili svůj mandát z předchozího období. U některých už je jasné, jaký postoj zaujmou ke svým dosavadním funkcím a profesím. Bývalý šéf hasičů a nový poslanec hnutí ANO Drahoslav Ryba, který vedl kandidátní listinu na Vysočině, ukončil k pondělí 11. října svoje působení jako styčný důstojník hasičů na ambasádě na Slovensku. Dětská lékařka Romana Bělohlávková (KDU-ČSL), která se stala poslankyní koalice SPOLU, se v listopadu vzdá funkce místostarostky Žďáru nad Sázavou. Otazník zatím visí nad postem starostky Větrného Jeníkova Martiny Lisové (TOP09).

Ryba by chtěl do Výboru pro bezpečnost 

Bývalý šéf hasičů a nový poslanec hnutí ANO Drahoslav Ryba (ANO) končí coby styčný důstojník hasičů na ambasádě na Slovensku. Splnil tak slib, který dal v souvislosti se svojí kandidaturou do Sněmovny.

„Řekl jsem to už před volbami a slovo držím, že jakmile budu zvolen, tak ukončím svoji misi na Slovensku, takže dneska už žádalo generální ředitelství o moje zproštění funkce ze Slovenska. Dnes oznámili na ministerstvu zahraničních věcí, že mě odvolali," řekl v pondělí 11. října Drahoslav Ryba.

V Kraji Vysočina je již dobojováno a kompletně sečteno. Vítězem parlamentních voleb se stala koalice SPOLU (28 % hlasů), druhé skončilo hnutí ANO (26,73 %) následované koalicí PirStan (13,51 %). A pomalu už začíná být jasné, která jména náš kraj...

Ryba post na Slovensku přijal, když v červenci ukončil svoje působení jako ředitel Hasičského záchranného sboru ČR. Funkci šéfa hasičů vykonával od prosince 2011.

Hnutí ANO, jehož kandidátku osmapadesátiletý Ryba jako nestraník vedl, získalo na Vysočině 26,73 procenta hlasů a skončilo druhé za koalicí Spolu s 28 procenty hlasů. Ryba na Vysočině pro ANO získal jeden ze čtyř mandátů. V Poslanecké sněmovně by chtěl pracovat ve výboru pro bezpečnost.

Bělohlávková chce částečný úvazek v ordinaci 

Pediatrička Romana Bělohlávková (KDU-ČSL), která se stala poslankyní koalice Spolu, se v listopadu vzdá funkce místostarostky Žďáru nad Sázavou. V komunální politice chce zůstat a kandidovat znovu do městského zastupitelstva v roce 2022.  K tomu chce i nadále zůstat ve zdravotnictví. „Budu si chtít nechat alespoň malý úvazek v ordinaci, protože kontakt s medicínou ztratit nechci a asi by mi i ty děti strašně chyběly," dodala Romana Bělohlávková.

Místostarostkou už nebude kvůli nedostatku času i kvůli tomu, že součástí dohody stran, které vedou žďárskou radnici, je nekumulování funkcí. Bělohlávková působí jako neuvolněná místostarostka. Funkci složí na příští schůzi městského zastupitelstva, které je naplánované na 4. listopadu. Zůstane městskou zastupitelkou a ještě zváží, zda nezůstane neuvolněnou radní. „I místostarostku mám jako neuvolněnou funkci. Nicméně se přiznám, že i takhle to bylo opravdu na hraně možností tuhle funkci dělat jako neuvolněnou. A ještě k tomu být ve Sněmovně v Praze, to bych si hrála na to, že umím být najednou na dvou místech, a to nikdo neumíme," řekla Bělohlávková.

VOLBY 2021: To nej z voleb na Vysočině. Na koho se čekalo? Kdo dostal jen jeden hlas?

Víkend, který je za námi, se v naší zemi nesl v duchu parlamentních voleb. Vítězem se stala koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) se ziskem 27,79 % a 71 mandátů, druhé skončilo hnutí ANO 2011 (27,12 % a 72 mandátů), třetí místo patří koalici...

Dětská lékařka Bělohlávková by v Poslanecké sněmovně chtěla pracovat ve zdravotním výboru, chce zúročit svou lékařskou praxi. „Předpokládám, že se ještě pořád bude řešit covid, očkování. A tím, že jsem pediatr s třicetiletou praxí, opravdu dělám s očkováním dnes a denně, troufnu si říct, že znám současné možnosti, trendy asi víc než kolegové jiných odborností. Kvůli tomu očkování bych se, přiznávám, do toho zdravotního výboru velice ráda dostala. Jestli to bude realita, nebo nebude, to se uvidí. Jako druhý náhradní výbor jsem si řekla o sociální," uvedla Bělohlávková.

Příští rok chce znovu kandidovat v obecních volbách. Zřejmě ale nebude lídryní kandidátní listiny. Lídr by podle ní měl být kandidátem na starostu, takovou funkci by vedle poslanecké nevykonávala.

Koalice Spolu vyhrála na Vysočině volby ziskem 28 procent. Bělohlávková byla trojkou kandidátní listiny.

Ve Větrném Jeníkově ještě není jasno 

Další novou tváří v Poslanecké sněmovně bude starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová (TOP09). Ta nyní kandidovala ze koalici SPOLU, a to z pátého místa. Teď svou funkci starostky městyse dává k dispozici. Rozhodující slovo v městysu se zhruba 600 obyvateli bude mít tamní zastupitelstvo.

Vzhledem k mému dlouhodobému nesouhlasu s kumulacemi funkcí jsem rozhodnuta nabídnout svou funkci starostky k dispozici. Bude na zastupitelích, jaký postoj zaujmou. Do komunálních voleb zbývá jeden rok a byla bych moc ráda, kdyby se podařilo do té doby dotáhnout rozdělané a schválené projekty. Ať to tedy bude v čele se mnou, nebo některým z dalších našich zastupitelů. Rozhodně nenechám svou obec takzvaně ve štychu. Co vím určitě, je, že nebudu kumulovat odměnu za obě uvolněné funkce," uvedla Martina Lisová.

VOLBY 2021: Co bude s Větrným Jeníkovem? Obec „ve štychu

Starostka Větrného Jeníkova na Jihlavsku Martina Lisová (TOP 09), která se stala poslankyní Spolu, nechá na zastupitelích obce, aby rozhodli, zda má jako starostka ve funkci pokračovat. Lisová byla pětkou kandidátní listiny. Přednostní hlasy jí...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj ČTK

Štítky ČR, Slovensko, Žďár nad Sázavou, volby, ANO, SPOLU, sněmovna, Ryba, Bělohlávková, Romana Bělohlávková, Kraj Vysočina, ANO 2011, Drahoslav Ryba, koalice, Martina Ochodnická, kandidátní listina, Větrný Jeníkov, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Souběh funkcí u nových poslanců. Ryba končí na Slovensku, lékařka Bělohlávková rezignuje na post místostarostky | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.