Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2021: Seznamte se s lídry vybraných stran a hnutí na Vysočině

, aktualizováno 23. září 2021, 13:06

Během uplynulých tří týdnů redakce Jihlavské Drbny čtenáře prostřednictvím medailonků seznámila s lídry vybraných stran a hnutí, které mají podle průzkumů šanci uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. Ty nás čekají 8. a 9. října. Pojďme si ještě jednou všechny lídry představit.

Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. O své volební právo nepřijdou ani ti lidé, kteří budou v karanténě kvůli covidu. Takzvané drive-in hlasování bude možné ve středu 6. října od 8:00 do 17:00, a to v našem kraji na stejném místě jako během loňských krajských voleb. 

Místa pro volby z auta pro lidi v karanténě se na Vysočině nemění. Všude by měl stačit jeden stan

Kraj Vysočina počítá s tím, že takzvané drive-in hlasování pro lidi v karanténě či izolaci kvůli covidu-19 bude při podzimních sněmovních volbách na stejných místech jako při loňských volbách krajských. Ve volebních komisích budou pracovníci...

Přehled kandidátů v Kraji Vysočina 

Drahoslav Ryba (ANO 2011)

Osmapadesátiletý Drahoslav Ryba je absolventem Vysoké školy báňské, obor Technika požární ochrany. Po studiu nastoupil v roce 1986 k profesionálním hasičům do Žďáru nad Sázavou a tím začala jeho hasičská profesní dráha. Od 1. ledna 2001, tj. ode dne vzniku Hasičského záchranného sboru České republiky, v novém organizačním uspořádání, se stal ředitelem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. 1. prosince 2011 se stal generálním ředitelem HZS ČR. Ve funkci skončil na vlastní žádost k 18. červenci 2021, jelikož mu téměř uplynulo druhé pětileté funkční období a dle zákona nemohl ve funkci dále pokračovat. Následně začal zastávat pozici přidělence českých hasičů při českém zastupitelském úřadu v Bratislavě. Je ženatý, má dvě děti.

Volební program hnutí ANO 2011 je ke zhlédnutí ZDE

VOLBY 2021: Chci, aby mladí lidé neodcházeli z Vysočiny, říká lídr ANO Drahoslav Ryba

Už zanedlouho čekají naši zemi volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů....

Jiří Běhounek (ČSSD)

Devětašedesátiletý Jiří Běhounek se narodil v Praze, kde absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, jako postgraduální studium si Jiří Běhounek zvolil atestaci ortopedie. Jiří Běhounek je ženatý a má dvě děti. V rámci své politické kariéry působí od roku 1998 jako člen zastupitelstva města Pelhřimov (v letech 2002 až 2010 též radní). V roce 2008 byl zvolen hejtmanem Kraje Vysočina, kterým byl až do roku 2020. V roce 2013 byl Běhounek zvolen do Sněmovny, kde nepřetržitě hájí barvy ČSSD, kde se na jaře 2021 stal místopředsedou. V březnu 2021 byl zvolen lídrem kandidátky ČSSD v Kraji Vysočina pro volby do Poslanecké sněmovny PČR v říjnu 2021. 

Volební program hnutí ANO 2011 je ke zhlédnutí ZDE.

VOLBY 2021: Chceme spravedlivé důchody pro všechny, říká lídr ČSSD Jiří Běhounek

Již za necelý měsíc naši zemi čekají volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících...

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. 

Josef Zahradníček (KSČM)

Čtyřiašedesátiletý Josef Zahradníček své dětství prožil v Popůvkách na Třebíčsku. Vyučil se automechanikem a pracoval v JZD Hartvíkovice, později v JZD Studenec, kde také od roku 1978 žije. Středoškolské vzdělání si doplnil večerním studiem na SPŠS v Třebíči. Je ženatý a má dvě děti. V komunálních volbách v roce 1990 byl zvolen za KSČM do Zastupitelstva obce Studenec v okrese Třebíč. Zároveň se stal uvolněným místostarostou obce. Mandát zastupitele (a posléze vždy i starosty) obhájil vždy za KSČM dále v komunálních volbách v roce 1998, v roce 2002, v roce 2006 a v roce 2010. Do vyšší politiky se pokoušel vstoupit, když kandidoval v krajských volbách v roce 2004 za KSČM do Zastupitelstva Kraje Vysočina, ale neuspěl. Dostatečný počet hlasů mu dali voliči až v letech 2016 a 2020. Dvakrát také kandidoval do Senátu, v obou případech však neúspěšně. O tři roky později ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval ve stejném kraji na šestém místě kandidátky KSČM a byl zvolen poslancem.

Volební program KSČM je ke zhlédnutí ZDE.

VOLBY 2021: Muži i ženy by měli dosáhnout na evropský důchod, říká lídr KSČM Josef Zahradníček

Už zanedlouho čekají naši zemi volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů....

Vít Kaňkovský (SPOLU - KDU-ČSL, ODS, TOP 09)

Jednapadesátiletý Vít Kaňkovský se narodil v Brně, kde také vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity. Od 90. let 20. století pracuje jako lékař. Je ženatý a má čtyři děti. Do politiky vstoupil, když byl jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL zvolen v komunálních volbách v roce 1998 zastupitelem města Třešť. Do vyšší politiky vstoupil, když v krajských volbách v roce 2012 kandidoval jako nestraník za KDU-ČSL do Zastupitelstva Kraje Vysočina na pozici lídra, a tudíž kandidáta na hejtmana Vzhledem k volebnímu výsledku však získal jen post krajského zastupitele. Ve volbách v roce 2016 mandát krajského zastupitele obhájil. V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem kandidátky KDU-ČSL v Kraji Vysočina, mandát se mu podařilo obhájit. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval ze třetího místa již jako člen KDU-ČSL. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 byl lídrem KDU-ČSL v Kraji Vysočina. Získal 3 065 preferenčních hlasů, a obhájil tak mandát poslance.

Volební program koalice SPOLU je ke zhlédnutí ZDE

VOLBY 2021: Rád bych pokračoval ve zlepšování českého zdravotnictví, říká lídr SPOLU Vít Kaňkovský

Za tři týdny naši zemi čekají volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů....

Jan Tesař (Trikolora Svobodní Soukromníci)

Třiačtyřicetiletý podnikatel Jan Tesař se narodil v Jihlavě, kde nyní také žije. Vystudoval SOU v Jihlavě. Je ženatý, má čtyři děti. V rámci své politické kariéry byl předsedou jihlavské ODS, náš kraj zastupoval ve výkonné radě ODS. Na podzim roku 2012 s dalšími šesti členy místní rady rezignoval na vedení strany. Obchodník s kávou a kávovary Jan Tesař je od září 2019 místopředsedou hnutí Trikolóra hnutí občanů.

Volební program formace TSS je ke zhlédnutí ZDE

VOLBY 2021: Musí se vyplatit pracovat, a ne čerpat dávky, říká lídr formace Trikolora Svobodní Soukromníci Jan Tesař

Již za měsíc naši zemi čekají volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů....

Blanka Lednická (Piráti a STAN)

Čtyřicetiletá Blanka Lednická je od roku 2020 členkou zastupitelstva Kraje Vysočina, zároveň předsedkyně klubu Pirátů. Maturovala na gymnáziu v Kralupech nad Vltavou, poté studovala práva, mezinárodní vztahy a bezpečnostní studia a nakonec historii. Pracovala jako IT specialistka a manažerka v brněnské pobočce IBM, o roku 2009 podniká, věnuje se zpracovávání rodokmenů. Mimo jiné vydala knihu Sestavte si rodokmen - Pátráme po svých předcích. Je vdaná, má čtyři děti.

Volební program Pirátů a STAN je ke zhlédnutí ZDE. 

Karolína Kubisková (Přísaha)

Šestatřicetiletá podnikatelka a bojovnice proti korupci. Rodačka z Plzně absolvovala Ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Podle internetových stránek hnutí Přísaha strávila se svými malými dětmi (má tři děti) téměř rok v policejní ochraně v programu na ochranu svědků, aby její manžel mohl vypovídat u soudu „proti vlivným a mocným lobbistům jako je Ivo Rittig." V současnosti s manželem podniká, provozuje rodinnou čerpací stanici v Kamenici nad Lipou.

Volební program hnutí Přísaha je ke zhlédnutí ZDE

Radek Koten (SPD) 

Šestapadesátiletý Radek Koten je od roku 2017, kdy také vedl kandidátku SPD, poslancem, ve Sněmovně předsedá výboru pro bezpečnost. Pochází z Vojnova Městce na Žďársku, je spolumajitelem společnosti OK Comp, která je zabývá výrobou, instalacemi a opravami elektrických strojů a přístrojů a elektronických a telekomunikačních zařízení. V oboru pracuje již od střední školy. Je ženatý, má dvě děti.

Volební program SPD je ke zhlédnutí ZDE. 

pozn. redakce: Jihlavská Drbna zveřejnila vizitky politických subjektů, které mají podle průzkumů šanci uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. Medailonky Blanky Lednické, Karolíny Kubiskové a Radka Kotena zveřejněny nebyly, neboť tito kandidáti ve stanoveném termínu neodpověděli na zaslané otázky. 

Seznam uskupení, která na Vysočině podala kandidátní listinu pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

- Aliance národních sil
- Aliance pro budoucnost
- ANO 2011
- Česká strana sociálně demokratická
- Hnutí Prameny
- Komunistická strana Čech a Moravy
- Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
- Moravané
- Moravské zemské hnutí
- Otevřeme Česko normálnímu životu
- PIRÁTI a STAROSTOVÉ (koalice - Česká pirátská strana a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ)
- PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty
- SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (koalice - Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a TOP 09)
- Strana zelených
- Svoboda a přímá demokracie (SPD)
- Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)
- Trikolora Svobodní Soukromníci
- Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou – najdete ji na webu www.urza.cz
- VOLNÝ blok

Ohodnoť článek

Štítky volby, sněmovna, Vysočina, lídr, strana, hnutí, přehled, Kraj Vysočina, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, volební program, KSČM, Jiří Běhounek, ODS, ANO 2011, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Seznamte se s lídry vybraných stran a hnutí na Vysočině | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.