Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obhajovat svůj mandát chce v kraji několik poslanců. K urnám půjdeme 8. a 9. října

Obhajovat svůj mandát v Poslanecké sněmovně chce na Vysočině poslanec za KDU-ČSL Vít Kaňkovský i poslankyně hnutí ANO Monika Oborná. ČSSD jedná o opětovné kandidatuře Jiřího Běhounka. Kandidovat za ni bude i bývalý senátor Milan Štěch. Oslovené politické strany zatím znají jen část kandidátů podzimních voleb, které se budou konat 8. a 9. října.

Kandidáty zatím vybírají okresní organizace ČSSD. Každá má podle krajského předsedy Petra Krčála dát pět jmen. „Kandidátka má 21 členů, tak ať tam máme i nějakou rezervu. Před týdnem jsme oslovili Jiřího Běhounka a vyzvali ho, aby zvážil kandidaturu na lídra, odpověď nemáme, ale předběžně je připravený sociální demokracii jako jednička pomoct," řekl Petr Krčál. Kandidovat by podle něho měl i místopředseda strany Michal Šmarda.

Dohodnutou koalici Pirátů a hnutí STAN povede z řad Pirátů vybraný farmář a bývalý místostarosta obce Počítky Milan Daďourek. Dvojkou bude zástupce STAN. Jeho krajský předseda Lukáš Vlček řekl, že bude také kandidovat stejně jako primátorka Jihlavy Karolína Koubová nebo starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos. O pořadí ale hnutí ještě nerozhodlo.

Celostátně je také dohodnutá koalice ODS, TOP 09 a lidovců. Krajský předseda KDU-ČSL a poslanec Vít Kaňkovský řekl, že nominační konference se budou konat až na konci ledna. Pokud bude schválený, bude znovu o místo poslance usilovat. „Dlouho jsem váhal, zda ještě budu chtít pokračovat v práci poslance, které věnuji maximum sil a snažím se využít zkušenosti, které jsem za sedm let nasbíral. Stále ale také aktivně působím jako primář a lékař v havlíčkobrodské nemocnici, byť samozřejmě ve zkráceném úvazku. Pořád cítím, že mě medicína velmi baví, a přiznám se, že do budoucna mám řadu plánů mimo politiku. Nebylo to tedy vůbec lehké rozhodování," uvedl Vít Kaňkovský.

Nejpozději v březnu by mělo být jasno 

ODS už dřív oznámila kandidaturu advokátky Evy Decroix. „Veškeré specifikace a upřesnění ke kandidátce budeme schopni komentovat začátkem března, kdy by měla být kandidátka schválena všemi stranami z koalice SPOLU," uvedla Adéla Brandová, zástupkyně tiskového mluvčího ODS.

Mezi nominovanými za TOP 09 je podle krajského předsedy Jiřího Blažka místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek, starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová, Luboš Rafaj, který působí v pelhřimovské Agentuře Dobrý den, historička Lenka Šimo, architekt Jiří Vohralík a advokát Miloš Jirman. Jejich navržení bude 28. ledna schvalovat výkonný výbor.

Hnutí ANO o kandidátech jedná. „Co se týká lídra a dalších jmen kandidátů do Sněmovny, tak v tuto chvíli o kandidátech jednáme. Současně se mohu vyjádřit pouze sama za sebe, že mám zájem mandát poslankyně obhájit. Časový horizont rozhodování kandidátních listin zatím není stanovený," uvedla krajská předsedkyně hnutí ANO Monika Oborná.

KSČM chce mít kandidátní listinu sestavenou do konce února, do konce ledna se budou konat okresní konference, řekla Helena Vrzalová, tajemnice a předsedkyně KSČM na Jihlavsku. Žádná jména zatím neuvedla. „Kdo bude navrhovaný z okresů, budeme vědět k 1. únoru," řekla Helena Vrzalová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, sněmovna, Vysočina, Vít Kaňkovský, ANO 2011, Jiří Běhounek, Monika Oborná, ČSSD, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, Milan Štěch, Kraj Vysočina, Petr Krčál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obhajovat svůj mandát chce v kraji několik poslanců. K urnám půjdeme 8. a 9. října | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.