Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skvělý vstup do Dakaru! Martin Prokop se v první etapě blýskl třetím místem

Automobilový jezdec Martin Prokop se blýskl v první etapě Rallye Dakar třetím místem. Za nejrychlejším Španělem Carlosem Sainzem zaostal o 3:18 minuty. Vedle obhájce prvenství porazil českého závodníka už jen třináctinásobný vítěz slavné soutěže Stéphane Peterhansel z Francie.

Osmatřicetiletý Prokop startující na šestém Dakaru se mezi elitní trojici posunul ve druhé polovině 277 km dlouhého měřeného úseku. V cíli se dlouho držel na druhé pozici za Peterhanselem, v závěru jej ale předstihl i Sainz. I tak Prokop vytvořil nové české maximum v kategorii, sám byl v etapě dosud nejlépe pátý.

"Bylo to úplně něco jiného než první rok. Bylo to hodně těžké, na trati byla spousta kamení. Spousta rozbitých říčních úseků a bylo to extrémně náročné na navigaci," řekl Martin Prokop, který jede s vozem Ford Raptor.

Přiznal, že se spolujezdcem Viktorem Chytkou udělali několik drobných chyb. "Ale musím říct, že jsme je rychle napravili a obzvlášť u cíle (etapy) bylo vidět, kolik lidí se tady motá a ztratilo koncentraci," podotkl člen týmu Benzina Orlen. "Co jiného k výsledku říct, než že je skvělý? Spokojenost. Rychlostních zkoušek do konce je ale ještě hodně. Jsem šťastný, ale chce to jet s pokorou dále," podotkl Prokop.

Nečekaný problém musel řešit při přejezdu z konce erzety do bivaku, kdy jeho vůz přestal fungovat. "Auto se zastavilo a vypadá to, že vaří benzín. Jediná šance je si někoho stopnout, protože mechanici jsou patnáct kilometrů daleko a sem nesmí. Snad se to povede a nechytneme nějakou penalizaci," uvedl Prokop na instagramu. Nakonec mu pomohl Peterhansel, jenž jej odtáhl na laně. Dodatečně český jezdec přece jen dostal minutovou penalizaci, ta ale jeho umístění nezměnila.

Výsledky Rallye Dakar - 1. etapa (Džidda-Biša, 623 km celkově/277 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Sainz, Cruz (Šp./Mini) 3:05:00, 2. Peterhansel, Boulanger (Fr./Mini) -22, 3. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -4:42, ...22. Zapletal, Sýkora (ČR, SR/Ford) -23:54, 44. Ouředníček, Křípal (ČR/Toyota) -52:34.

Průběžné pořadí: 1. Sainz, Cruz 3:11:24, 2. Peterhansel, Boulanger -5, 3. Prokop, Chytka -4:23, ...22. Zapletal, Sýkora -23:50, 44. Ouředníček, Křípal -52:36.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook / Martin Prokop

Štítky Martin Prokop, Dakar, rallye, Rallye Dakar, Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz Jr., Francie, Česko, Toyota, Benzina, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý vstup do Dakaru! Martin Prokop se v první etapě blýskl třetím místem | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.