Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stříbro z juniorského mistrovství světa putuje i do Jihlavy. Menšík s Moravcem vyrostli v Dukle

Čeští hokejoví junioři po 18 letech dovezli z mistrovství světa medaili. Stříbrný kov je o to cennější, že během sedmi zápasů nepoznali naši junioři hořkost porážky v základní hrací době. V úspěšném týmu hráli významnou roli i útočník Dukly Matouš Menšík a obránce původem z Havlíčkova Brodu David Moravec (nyní Halifax), jenž hrával v jihlavské mládeži do roku 2019.

K zajímavostem patří, to že Matouše Menšíka a Davida Moravce v juniorském ročníku 2018/2019 trénovali současní kouči Dukly Viktor Ujčík a Karel Nekvasil.

Mladí hokejisté, kteří svou kariéru startovali v jihlavské Dukle, o sobě dali výrazně vědět hned v prvním utkání světového šampionátu, v němž Češi překvapili favorizovanou Kanadu.

„Gól Kanadě? To se nestává každý den„

David Moravec na konci první třetiny poslal český tým do vedení 2:1 a ve druhé třetině na něj navázal Matouš Menšík, který vyhnal kanadského gólmana z branky tím, že zvýšil na 5:2. „Jsem rád, že jsem se prosadil, ale hlavní je, že jsme vyhráli a že nám to zatím skvěle šlape týmově. Je super, že to bylo proti Kanadě, protože to se nestává každý den dát gól Kanadě a vůbec ne ji porazit,“ zhodnotil po zápasu s Kanadou Matouš Menšík. 

V posledním vystoupení v základní skupině pak na sebe „Jihlaváci“ upozornili znovu. Oba si při vítězství nad Německém 8:1 připsali gólovou asistenci, a Česká republika tak vyhrála svou skupinu.

Čeští mladíci nakonec padli až v prodloužení finálového utkání s Kanadou. Přesto dosáhli po velmi dlouhé době úspěchu, na který český juniorský hokej čekal. Hokejové příznivce z Vysočiny pak těší, že se na něm podíleli i odchovanci místního hokeje.

Matouš Menšík: 19 let, odchovanec Dukly Jihlava, v letošní sezoně HC Olomouc (hostování) / HC Dukla Jihlava

V ročníku 2018/2019 nasbíral jako patnáctiletý v dorostu v 16 zápasech 39 bodů (21+18) a velkou stopu zanechal i v juniorce mezi výrazně staršími spoluhráči i protihráči. Poté odešel do finského týmu Oulun Kärpät a v sezoně 2020/2021 zastavila jeho přechod do kanadské juniorky QMJHL pandemie koronaviru. V uplynulé sezoně nejprve pomohl juniorům Dukly zachránit extraligu (53 bodů ve 39 utkáních). Po jistotě záchrany se přesunul do A-týmu, kde v play off získal 12 bodů v 16 utkáních a velkou měrou se zasloužil o mistrovský titul Dukly. Navíc okusil i psychicky těžkou baráž proti extraligovému Kladnu. Letos se pere o místo v extraligové Olomouci (25 zápasů, 1+2) a ve třech utkáních pomohl i mateřské Dukle.

Na turnaji: 7 zápasů, 2 body (1+1), -1 účast na ledě, průměrný čas na ledě: 10:16 minut.

David Moravec: 19 let, v Dukle od žáků do juniorky, letos Halifax Mooseheads (QMJHL)

Odchovanec havlíčkobrodského hokeje začal v Jihlavě hrát od sezony 2013/2014 jako mladší žák. Již v třinácti letech okusil extraligu mladšího dorostu (kategorie do 16 let). O rok později už v mladším dorostu patřil k pilířům jihlavské obrany. Ročník 2018/2019 byl jeho posledním v Dukle. Ačkoliv mu bylo patnáct let, již zapsal první starty v juniorské kategorii. Po této sezoně přešel do Mladé Boleslavi, kde strávil tři sezony a v Tipsport extralize odehrál celkem 67 utkání s bilancí 1+5. Před tímto ročníkem odešel do Quebec Major Junior Hockey League, kde v týmu Halifax Mooseheads se mezi obránci s 13 body (2+11) rozhodně neztratí.

Na turnaji: 7 zápasů, 2 body (1+1), +5 účast na ledě, průměrný čas na ledě: 16:28 minut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Matouše Menšíka | Zdroj HC Dukla Jihlava, Twitter

Štítky hokej, mistrovství, světa, junioři, hráči, Matouš Menšík, David Moravec, stříbro, HC Dukla, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stříbro z juniorského mistrovství světa putuje i do Jihlavy. Menšík s Moravcem vyrostli v Dukle | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.